Siirry pääsisältöön

Henkisyys ja Pakanuus – Uusi Matkailuvaltti?

Näin kesän kynnyksellä ajattelin suunnata haaveilun tulevaan kesään. Tiedossa on niin ikään omia reissuja ja juhlia sekä työn puitteissa tulevia asiakastilaisuuksia. En ole vielä tainnut kirjoituksissani mainita, että olen toiselta ammatiltani matkailupalveluiden tuottaja. Ja tämän blogipostauksen kirjoitankin ns. matkailualan-ammattilaisen näkökulmasta.

Tämän kertainen tekstini käsitteleekin uskontomatkailua nimenomaan uushenkisestä ja uuspakana näkökulmasta. Olen huomannut, että meillä Suomessa tämän aihealueen maaperä on suhteellisen valloittamatonta aluetta, mutta olen varma, että tämä tilanne tulee muuttumaan lähivuosina. Henkisyyshän lisääntyy koko ajan ja ihmiset ovat yhä vaan stressaantuneempia ja hakeutuvatkin hyvin luonnonläheisiin kohteisiin lomalle omaan rauhaan.  Lisäksi tulee koko ajan uusia tutkimuksia meditaation yms. itsensä kehittämisen hyödyistä sekä luonnossa oleilun terveysvaikutuksista.

– ”Ja ainahan kaikki on totta, kun se tutkija/lääkäri niin sanoo. ”

Luonnossa oleileminen on minulle ollut koko elämäni päivänselvä asia ja haenkin omaa rauhaa ja rentoutusta lenkkeilemällä luonnossa tai makaamalla pehmeässä baaden baaden tuolissa omassa omenapuutarhassa, kaverina vain marjoja varastelevat rastaat. En lue itseäni kovinkaan stressaantuneeksi, koska ymmärrän sen oman ajan, luonnon ja hiljaisuuden arvon arjessani. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta samaan jouten oloon tai ole ympäristöllisiä edellytyksiä tähän.

Ohjaankin yrittäjänä erilaisille pienryhmille luontojoogaa, rumpupiirejä, aistiretkiä, saunapalveluita, tarot – kursseja ja meditaatiota. Ja suosikkituotteena on parin päivän kestävät henkiset retriitit. Koska perheelläni on oma pitopalvelu ja juhlatila majoituksineen, ruokailuineen sekä saunoineen, niin olenkin tykästynyt tarjoamaan asiakkailleni kokonaisvaltaisia hyvinvointi paketteja, koska niille on niin loistavat edellytykset ja vastaavanlaisia ei ole niin paljoa tarjolla aikakaan täällä Länsi- Suomessa, maaseudusta puhumattakaan.



 

Tästä voit kurkata millaisia retriittejä meille on tulossa tänä kesänä. Paikkoja on myös vielä saatavilla. 😊Susun retriitit

 

Valinnan varaa on ja ei ole

Ne, jotka ovat olleet henkisellä tiellä jo hetken, niin tietävät, että tarjolla on, jos jonkin laista kurssia, messua, tapahtumaa ja retriittiviikonloppua. Myös etänä tehtävät joogatunnit, ryhmämeditaatiot ja energiakanavoinnit ovat yleistyneet Koronan aikana. Tarjontaa voisi minusta olla siltikin vielä enemmän, koska henkisille palveluille on kysyntää. Ongelma tosin on se, että monet henkiset palvelut keskittyvät isojen kaupunkien hienoihin ja isoihin hoitosaleihin, ja se kaivattu luontoyhteys ja yksilöllinen ohjaus jää vähemmälle. On toki mahdollista lähteä myös yksityiselle henkiselle vaellukselle lapin erämaahan, jos se tuntuu sinusta parhaalta ratkaisulta.

Tein viime vuoden aikana pienen tutkimuksen suomalaisten pakanallisesta uskontomatkailusta ja haastattelin tutkimukseni yhteydessä shamaaneja, noitia ja muita henkisyydestä kiinnostuneita asiakasryhmiä. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, missä maissa henkiset ihmiset matkailevat, mitkä olivat suosituimmat voimalliset lomakohteet ja mitä ihmiset olivat valmiita maksamaan lomastaan. Kiinnosti myös, millaisia palveluita he matkoillaan tarvitsivat, ruuan ja majoituksen lisäksi. Vastaukseksi sain hyvin mielenkiintoisia kohteita meiltä ja muualta. Lähes jokaisessa kohteessa korostui historialliset taustat ja luonnonläheisyys. Suomalaiset olivat myös yllättävän hyvin valmiita maksamaa lomastaan aika paljonkin, jos se täyttää heidän kaikki tarpeensa.

Suoraan uskontomatkailuun suuntautuneita matkatoimistoja ja ohjelmapalveluita ei ole, ei meillä eikä juuri maailmallakaan. Oikeastaan valmiita pakettejakaan ei juurikaan löydä heti ostettavaksi keneltäkään matkatoimistolta, vaan uskontomatkailu Suomessa ja Suomesta ulkomaille on aika pitkälti oman matkasuunnittelun varassa. Kyllähän sitä matkoja järjestetään yksittäisiin uskonnollisiin matkakohteisiin, mutta ne painottuvat lähinnä historialliseen opastuskierrostyyppiseen matkailuun. Tai sitten johonkin tiettyyn valtauskontoon. Uskontomatkailu on meillä siis hyvin huonosti tuotteistettua. Sama koskee myös Dark Tourismia eli Pimeää turismia, mutta palaa tähän aiheeseen myöhemmässä postauksessa. Luonnonuskontojen seurat ja yhditykset järjestävät toisinaan yksittäisiä ryhmämatkoja, mutta varsinaista bisnestä se ei ole.

Suomesta löytyykin paljon luonnonläheisiä henkisiä kohteita, kunhan vaan tietää millä hakusanoilla etsiä. Välillä voi joutua tekemmän aika paljon salapoliisityötä, että mielenkiintoiset kohteet löytyvät. Mihinkään turistirysään Suomessa ei helposti joudu, mutta suositummat kansallispuistot ovat korona-aikana olleet paikoin hyvin ruuhkaisia ja toiset suositut kohteet Suomessa ovat lähinnä kirkot ja luostarit kesäaikaan. Tutkimukseni mukaan Suomessa olisi paljon muinaspakanallisia paikkoja joihin voisi järjestää ainakin vierailuja, jossei mielikuvitus riitä muuhun.


Millainen on hyvä henkinen loma?

Hyvään henkiseen matkailupakettiin kuuluikin hiljaisuuden ja luonnonläheisyyden lisäksi, mahdollisuus omaan rauhaan. Monissa hyvinvointi matkailupaketeissa onkin nykyään sisällytettynä riippumatto makoilua tai jäkäläköllintää ja siitä mielellään maksetaan. Kyllä! Ihmiset maksavat siitä, että saavat vain olla ja maata, koska heillä ei ole kotona arjessa aikaa tai mahdollisuutta siihen.

Henkistä lomaa harvemmin halutaan suunnata mihinkään turistirysään, mutta valitettavasti suosituimmat kohteet ovat isojen ihmismassojen vuoksi kaukana hiljaisuudesta ja askeettisuudesta, varsinkin tuolla maailmalla. Jos oikeasti haluat lomailla hiljaisuudessa, niin suomessa on useita kätkettyjä helmiä. Kätketyn helmen löytäminen onkin varsinainen onnenpotku henkiselle matkailijalle.

Moni korostaa myös hyvää ruokaa lomallaan, oli kyse mistä tahansa matkatyypistä. Hyvän ruuan kriteerit ovatkin lisääntyneet viime aikoina. Ruoka-ainesten pitää olla mahdollisimman paljon luomua, lähellä tuotettu ja eettistä ruokaa. Myös kasvisvaihtoehtojen suosio on nousussa, moni alkaakin nykyään vegaaniksi enemmin eettisistä syistä kuin terveydellisistä syistä. Myös se, ettei sinun tarvitse tehdä ruokaa tai tiskata on jo lomaa itsessään.

Ruuan pitää olla myös elämys. Nuotioillallinen rumpupiirin yhteydessä saa aikaan hyvin shamanistisen tunnelma, se herättää ihmisissä iankaikkista viisautta ja muistoja menneiltä ajoilta, mitä me kaikki kannamme edelleen mukanamme meidän esi-isiemme elämistä.

Ruokamatkailu onkin minulle hyvin läheinen asia pitopalvelutoiminnan kautta. Ruualla pitää olla tarina ja se on rakkaudella tehtyä. Suosituin tuotteeni onkin ollut loimulohta kodassa. Sillä välin, kun lohi paistuu nuotiolla, niin on mahdollisuus harrastaa luontojoogaa ja tarot- tulkintaa ja kun palataan takaisin kotaan, niin siellä onkin ihanan vastapaistetun kalan tuoksu vastassa. Iltapäivän kruunaakin aito nokipannu kahvi ja itsetehty mustikka- rahkapiirakkaa itsepoimituista marjoista. 😋

 

                                        Loimulohi by Susuwellbeing, Seitsemisen kansallispuisto

Tarot -tulkinta ja rumpumeditaatio tai -piiri sopiikin täydellisesti pieneen kotaan, joita täällä maaseudulla onkin ihan ilmaiseksi käytössä ja saa olla yleensä ihan rauhassa, vaikka onkin julkinen paikka eli se on kaikkien käytössä. Ja yleensä sopu sijaa antaan. On sitä joskus ihan random retkeilijöitäkin tullut mielenkiinnosta kuuntelemaan, kun olemme vetäneet vapaata shamaanirumpupiiriä jossakin julkisella laavulla. Ulkona soitetun shamaanirummun ääni kaikuukin hienosti järven tai suon yli. Isoille porukoille ja koko päivän käyttöön yleensä vuokrataan oma kota, jotta saa varmasti olla omalla porukalla rauhassa. Tällaisia vuokrakotia tai retkeilymökkejä vuokraavat Metsähallitus ja yksityiset toimijat. 

 

Henkisyyden ja matkailun yhdistäminen

Se miksi ajauduin matkailualalle, lähti siitä, että halusin tarjota pienille ryhmille elämyksellisiä naisten iltoja. Toimintani lähti liikkeelle ensinnä siitä, että kosmetologiyrittäjänä minut kutsuttiin tilaajan mökille tekemään hänelle ja hänen ystävilleen intialaista päähierontaa sekä spahoitoja käsille, jaloille, kasvoille ja koko vartalolle. Siinä samalla vieraat söivät suklaalla kuorrutettu mansikoita, juustokakkua, kahvia ja skumppaa. Myöhemmin siihen tuli lisättyä tätä henkistä puolta, eli tarot-tulkintaan ja ohjattuja meditaatiota sekä rumpupiirejä. Ei se kauneudenhoito ja skumppailu silti mihinkään ole jäänyt vaikka painotankin nykyään enemmän tätä henkistä toimialaa. 😊

Polttariporukat taitavatkin olla se yleisin naisteniltojen muoto; kauneudenhoitoa, saunaa ja tulevaan avioliittoon liittyviä ennustuksia. Olen ollut kerran jopa häämessuilla ennustelemassa tulevan kesän morsiamille sormuksella ja tarot- korteilla mitä se tuleva liitto tuo tullessaan, pilkettä silmäkulmassa mentaliteetilla. Suomen kansanperinne tunteekin monia lemmenloitsuja ja ennustustapoja liittyen rakkauden löytämiseen tai tulevaan avioliittoon. Ne ovatkin hauskoja ohjelmanumeroita. Kerran olen esiintynyt asiakkaan häissäkin lavalla tällä kansanperinne teemalla. Minulla on olemassa myös omana erikoisuutena pakanallinen vihkiseremonia palveluissani, jos se perinteinen kirkkovihkiminen ei ole morsiusparin juttu. Näin itsekin rouvaihmisenä olen harmitellut, ettei itselläni ollut aikanaan mahdollisuutta tällaiseen vaihtoehtoon.

Ja aina sitä ei osaa ajatella, että juhla- ja kokouspalvelut osat osa matkailua. Omassa juhlapaikassamme on hyvät edellytykset henkisen koulutuksen tai kurssin pitämiseen, koska käytössämme on sopivaa kalustoa ja illan päätteeksi voi järjestää, vaikka karaokeillan hyvä ruuan ja saunan merkeissä. Tänäkin syksynä on tulossa uusia tarot-tulkinta kursseja. 

Voit kurkata tulevia kurssejani tästä; 😊 Susun kurssit 

Selkeästi suosituin yksittäinen ohjelmapalveluni on luontojooga, koska se sopii niin lapsille, aikuisille, kuin eläkeläisillekin. Olen kiertäny vetämässä näitä auringonlaskun joogia naapuripitäjissäkin kesäisin, välillä ihan säännöllisesti. Ja muutama keikka on tullut yritysyhteistyön kautta, kun toinen matkailuyrittäjä on halunnut ohjelmaa asiakasryhmälleen.

Matkailuun voi siis hyvin helposti sisällyttää henkisiä juttuja ja moni juuri sellaisia rentouttavia ja meditatiivisia juttuja lomaltaan hakeekin.

 

Mitä ihmiset hakevat henkiseltä matkaltaan?

Se mitä eri lähtötilanteesta tulevat ihmiset hakevat henkiseltä matkaltaan vaihtelevat aika paljon. Se voi olla vaikka vain joku tietyn ihmisen tapaamien, joka vetää tietylle matkalle. Hyvä esimerkki on äiti Amman luona vierailu. Tai se voi olla joku tietty paikka. Esimerkiksi Suomen vanhat pakanalliset palvontapaikat ovat suosittuja, mm. Kummakivi tai tietyt suuret männyt, pirunpesät, kalliot jne.  Näistä paikoista on olemassa hyvä kirja, kuin Suomen luonnon pyhät paikat. Kannattaa ehdottomasti tutustua. 

 


 

Kirjassa on mukana myös kotipaikkakuntani Jämijärven Uhrilähde, joka on tituleerattu suomen kauneimmaksi luonnontilaiseksi lähteeksi. Jos sinulle on mahdollisuus päästä käymään siellä, niin suosittelen, sillä se paikka on hyvin voimaannuttava ja vesi raikasta ja juomakelpoista. Paikassa on juuri sellaista mystisyyttä, ihan kuin astuisit vanhaan keijumetsään. Monelle paikka on outo ja olenkin järjestänyt sinne opastettuja retkiä ja kertonut vierailijoille tarinoita liittyen juuri tähän ihmeparannuksia tekevään lähteeseen. 

 

                                                                    Uhrilähde, Jämijrvi
 

Hengelliseen matkaan voi liittyä myös jokin initaatioriitti tai katumisharjoitus. Tai matka voidaan tehdä ns. pyhiinvaellusmatkana esim. Hämeen härkätietä pitkin eli Pyhän Henrikin tietä pitkin. Yksi mielenkiintoinen matkahaave oli eräällä noidalla, kun hän haaveili käyvänsä Hämeenlinnan lähellä sijaitsevassa Katumajärvessä pesemässä kristillisen kasteensa pois.

Monella muullakin haastattelun henkilöllä oli ajatuksena hyvin käytännönläheisiä matkasuunnitelmia. Näitä oli mm. noituuteen liittyvät museokäynnit, pyhän tatuoinnin hankkiminen, uhraaminen/polvistuminen jollekin pyhälle paikalle, haudalle tai muistomerkille. Sitten oli niinkin yksinkertainen halu, kuin nähdä joku kuuluisuus, kuulla hänen puheensa, päästä koskettamaan hänen kuvaansa, halaamaan tai suutelemaan.

Myös henkiset matkamuistot ja ostokset ovat monelle tärkeitä. Niitä voi olla, vaikka vesi otettuna pyhästä lähteestä, paikallisen voodoopapin tekemän riipus, maalattuja mandalakiviä jne. Valokuvaaminen osana muistoja on myös tärkeässä roolissa. Muutama tuttuni on kertonut, kuinka Brasilian matkaltaan ostivat ystäväporukalla paljon kristalleja omaan hoitokäyttöönsä.

Matkailussa on kuitenkin olennaista se fiilis. Mitä koet siellä ja mitä siitä jää sinulle käteen. Henkisellä matkalla se oikea fiilis korostuu vielä entistä enemmän ja sen jälkeen matkasta jäävä hyöty. Jos käykin, niin, että paikka tai tapaaminen olikin pettymys, niin siitä toipuminen kestää tai siitä voi jäädä jopa loppuelämäksi huono maku suuhun. 

 

Parkano, Alkkia by Susuwellbeing

Minun tärkein vaatimukseni on se mitä tämä yllä oleva kuva esittää. Auringon lasku ja nokipannukahvi. Tyytyväiset asiakkaat ovat lähteneet rumpumeditaation jälkeen kotimatkalle ja minä saan nauttia yksin kupin kahvia ja katsella siinä samalla auringonlaskua,  kaverina vain kuikan laulu ja peilityyni lammen pinta. Sekä tieto siitä, että on tehnyt jotakin hyvää toisille ja siinä samalla saa paljon itselleenkin. Juuri siitä henkisessä työssä onkin pohjimmillaan kysymys, palveluammatti joka palvelee itseä ja muita ihmisiä hyvyydellään.

 

Yhdessä vai erikseen?

Listasin molempiin tapauksiin muutamia plus- ja miinusmerkkejä, joita haastateltavat mainitsivat.

Yhdessä eli järjestetyllä ryhmämatkalla

+ Helppous

+ Yhteisöllisyys

                  - Oma hiljentymien ryhmässä vaikeaa (riippuu tosi paljon ryhmän koosta)

                  - Ohjelmalliset retket kalliita

                   - Usein täyteen buukattuja turistikohteita

             Yritykset sekä Yhdistykset ja seurat usein järjestäjänä

Erikseen eli omatoimimatkana

-                           + Aitous, ei kohdistu aina turistirysään tai maksettuihin näyttelijöihin

-                           - Retken suunnittelu usein vaikeaa ja aikaa vievää

-                          + Reppureissaminen edullista

 

Se lähteekö yksilömatkalle vai ryhmämatkalle riippuu paljon tavoitteista ja rahallisesta tilanteesta. Se vaikuttaa myös matkailetko yksin vai perheesi ja pienten lasten kanssa. Pienillä maaseutuyrityksillä on myös toisinaan paremmat edellytykset järjestää yksilöllisempää lomaa, kun taas suuret hotelliketjut ja muut isot toimijat vaativat usein ehdottomasti tiettyjä ryhmäkokoja. Ja jos taas haluat yksilöllistä ohjelmaa, niin hotelliketjuissa on aika usein hyvin tarkat raamit varattavien palveluiden suhteen, yksityisyrittäjän kanssa on yleensä helpompi neuvotella. Itselläni esim. nuo retriitit sopivat sekä yksittäiselle matkailijalle, että porukoille ja aina voi ns. räätälöidä tiettyyn pisteeseen asti. Yksityinen yrittäjä ei ihan kaikkeen pysty, mutta on yleensä hyvin palvelualtis, koska jokainen asiakas on aina ilo, koska yksityiset tahot eivät aina tavoittele massoja, vaikka massia tavoittelisivatkin. 😊 Myös hotelliketjuissa ja muissa isoissa toimijoissa on omat hyvät puolensa, joten valitse kohteesi aina tavoitteesi mukaan. 😊

 

Rahaa pöytään vai säästöön

Tosin monet luontomatkailijat eivät maksa lomastaan juuri mitään, koska käyvät omatoimimatkalla lähimmässä luontokohteessa. Ei siinä mitään vikaa ole, mutta pienellä vaivannäöllä olisi mahdollisuuksia paljon elämyksellisempäänkin lomaa. Itsekin tarjoan palveluitani Seitsemisien kansallispuiston yhteydessä ja monille matkailijoille tuleekin yllätyksenä, että paikallisilta yrittäjiltä on mahdollisuus ostaa palveluita kansallispuistoretken yhteyteen, koska sitä pidetään yleisesti matkailumuotona, johon ei osteta edes lounasta luontokeskuksen ravintolasta.

Tässä tullaan taas siihen mitä matkaltasi tavoittelet? Jos haluat hiljaisuutta ja yksinäisyyttä Suomen lapin erämaassa telttaillen, niin pääset hyvinkin halvalla. Mutta jos taas haluat tavata Intiassa paikallisen huippu joogin ja saada yksilöopetusta, niin joudut lyömään tonneja pöytään.

Hinnathan vaihtelevat todella paljon matkasta, retriitistä tai kurssista toiseen. Mitään yksiselitteistä hintaa ei voi sanoakkaan. Matkailija loppujen lopuksi määrittelee matkansa hinnan ja arvon itse. Tähän voisinkin lainata yhden haastateltavani hienoa lausetta. Minusta hän kiteyttu hyvin sen mistä uskontomatkailussa on kyse;  

 

 - ”Maksaa joko rahaa tai palasen sielua, tai fyysistä voimaa.  

Jos se on tarpeellista, niin mitä väliä sillä hinnalla on?"

Eettisyys

Matkailun eettisyys on jo luku sinänsä, joten käsittelen tätä asiaa lähinnä henkisestä moraalista käsin.

Totuus on, että turismilla rahastetaan. Esim. Katukaupoissa myydään maalattuja lasikiviä ja väitetään niitä puolijalokiviksi. Paikalliselta voodoonoidalta ostetaan pullo eteeristäöljyä, joka onki vain hanavettä hienossa pullossa. Lomakeskuksen pihassa on ns.paikallinen joka sattumalta on pukeutunut (selvästi naamiaispukuliikkeestä ostettuun) kansallispukuun ja on sattumalta on halukas esiintymään iloksemme. ja tätä rataa. 

Hyvä puoli järjestetyissä suomalaisissa matkoissa on, että suomalaisilla yrityksillä on yleensä tosi korkea moraali, joten matkailija voi omalta matkaoppaaltaan kysyä rohkeasti eetisiä ostoskohteita, ravintoloita yms.

Mutta valitettavasti törmäsin työkkärin sivulla joskus viimevuoden puolella ilmoitukseen, että lappiin haluttiin palkata näyttelijä esittämään shamaaninoitaa turisteille. Tämä aiheutti luonnollisesti shamaaniuskossa olijoille aika moisen kohahduksen. Ilmoitus poistettiinkin aika pian sen jälkeen, kun sitä oli jaettu facebookissa. Tällaiset tilanteet ovat Suomessa aika harvinaisia, mutta maailmalla melkein arkipäivää. Turistin on aika vaikea tietää, milloin kyseessä on oikea shamaani, voodoopappi tai intiaani. Aina toisinaan nousee meillä keskusteluun Saamelaiskulttuurin omiminen, josta on ollut aika moista kädenvääntöä viime vuosikymmenenä.

Onneksi matkailijoita auttaa ns. vastuullisuus- sertifikaatit. Sertifikaatit ottavat huomioon ympäristöön ja sosiokulttuuriin liittyvät asiat ja ne yleistyvät matkailupuolella ja varmasti tulevat yleistymään aina vaan lisään, koska matkailijat ovat huomattavasti vastuullisuustietoisempia kuin ennen. Henkisellä puolella ei vastaavaa sertifikaattia ole, joten tältä osin palvelutarjonta on villi kenttä.

Onneksi yleensä kursseja, retriittejä ja ryhmäjuttuja tarjoavat palveluntarjoajat ovat koulutettuja ja vastuullisia ammattilaisia, niin siltä osin uskaltaa suhteellisen hyvillä mielin lähteä mukaan.

Minua huvittaakin usein se, että henkisissä piireissä nousee tosi usein metakka siitä, ettei henkisestä työstä mukamas saa ottaa rahaa, koska se on tarkoitettu lahjaksi käyttäjälleen ja on henkisen lahjan väärinkäyttöä ottaa työstään palkka. Niin, kun nyt katsoo mitä kaikkea olen tähän kirjoittanut, niin voin sanoa, että henkisellä alalla on monta tapaa tehdä rahaa ja hyvää ihmisille, kyse on kuitenkin kokonaisvaltaisesta palveluammatista. Niin sanon nyt näille ihmiselle, jotka näin ajattelevat, että kannattaa katsoa sitä henkistä työtä vähän laajemmassa mittakaavassa. Kyllä moni joogatunti ja kurssi jäisi ostamatta ja apua saamatta, jos se jotenkin väärin olisi. Saa olla toki kanssani eri mieltä, mutta itselläni on tapa katsoa asioita kokonaisuutena laajemmasta näkökulmasta.

Ja koska tämä blogipostaus koskee myös nimen oman pakanallista uskontomatkailua ja sen muotoja, niin toivoisin, että kaiken maailman skeptikot, ilveilijät ja kiihkouskovaiset hillitsevät kieltään tuolla kommenttikentässä, koska heillä tuskin on lähtökohtaisesti halua hyväksyä tätä matkailun muotoa tai omata omaa henkilökoht. kokemusta aiheesta, niin en kaipaa riitelyä blogini ympärille. Toisia tämä aihe kiinnostaa paljon, joten suokaa se heille. Suomessa on edelleenkin uskonnonvapaus ja vapaus harjoittaa laillista liiketoimintaa. Kiitos!

Tosin välillä nousee otsikoihin yritysten katteettomat lupaukset; ” Kun tulet kurssille niin opit tämän ja tämän.” Tuo opin- sana on väärä, se pitäisi muuttaa muotoon – voit oppia. Koska Suomi on kuuluisa mielensäpahoittajistaan, niin yritykset ovat alkaneet kiinnittää enemmän huomiota mainostensa ja palveluidensa kirjalliseen asuun ja sitä kautta sen sisältöön. Mikä on ihan hyvä sillä varsinaista harhaan johtamista ei pääse enää tapahtumaan, niin paljon ja helposti, kuin ennen. Esimerkiksi ns. meedio- koulu sanasta on luovuttu, koska ei voi antaa sellaista lupausta, et ”Tämän kurssin jälkeen osaat puhua kuolleiden kanssa”.

Valitettavasti…  Aina vaan mennään myös siihen suuntaa, että oman maalaisjärjen käyttö ei ole sallittua. Esimerkki opiskeluaikana tein omaan palveluuni, morsius- saunaan muutamia muutoksia opettajan suosituksesta. Tuotekortissa luki aluksi jotain sen suuntaista, että ”Saunan henget saa ihosi kukoistamaan. ” Niin piti muuttaa se muotoon, että; ”Kansanperinteen mukaan saunan henget saavat ihosi kukoistamaan.” Eli koska palveluni ovat leikkimielisesti toteutettuja, niin se pitää vielä kirjoitusasullakin varmistaa, ettei kukaan ota sitä todesta tai saan sen jälkeen syytteen kuluttajalaitakunnalta asiakkaan harhaanjohtamisesta tjmv. 

Seuraankin mielenkiinnolla tuleeko Suomeen sitä puoskarilakia, joka vaikuttaa kaikkiin vaihtoehtoisten hoitomuotojen tarjontaan…  Henkisentyön harjoittaja kärsiin tälläisen yleisen ajattelun vuoksi usein pahaa työidentieteettikriisiä, eli uskotko täysillä siihen mitä teet ja miten sen sanot, niin ettei sinua pidetä tässä yhteiskunnassa hulluna? Voitko julkisesti ilmoittaa, että teet energiahoitoja, enkelikanavointeja yms. ilman, että sinua tuomitaan? Mutta, tässä voisinkin siteerata yhtä matkailupalveluiden tuotteistamiseen tarkoitettua ammattikirjaa; 

- "Se kaikkien tuntema kylähullu voi ollakin kylän paras matkailuvaltti."

Toisin sanoen, matkailualalla on lupa olla vähän hullu tai erikoinen, ja se on yleisesti yhteiskunnassa hyväksyttävää. 😁💓Hyödyntäkäämme siis sitä!


Lopuksi

Matkailun eri mahdollisuuksista voisi jauhaa tunti tolkulla, mutta luulen, että tämän kertaisen jauhantani taidan lopettaa tähän. 😊

Kiva, että tulit vierailulle blogiini. Toivottavasti tykkäsit kirjoituksestani.

Ja kuten aina, rankentava keskustelu on suotavaa, riitely ei. Kommentteja voit jättää facebookkiin tai tämän blogin kommenttikenttään.

Tervetuloa toistenkin lukemaan blogiani. Uusi blogipostaus ilmentyy vähintään kerran viikossa. Parhaiten pysyt ajan tasalla postausteni suhteen liittymällä blogin lukijaksi. Julkaisen blogini myös omilla facebooksivuillani; facebook@susuwellbeing.

Mikäli kiinnostuit tarjoamistani palveluista, niin ne löydät tästä linkistä; https://susuwellbeing.fi/#

 

Terv. Susu 💓

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

 Henkinen sumutus – Huijareita henkisissä piireissä

Noin pari kuukautta sitten ystäväni joutui törkeän huijauksen kohteeksi ja tällä tilanteella oli erittäin vakavat psyykkiset seuraukset. Tajusin heti kuunnellessani ystäväni kertomusta, että kyseessä on ammattimainen energiahoitaja huijari, jonka tekniikka perustuu uhrin pelotteluun ja pelon avulla rahastamiseen ja hallintaan. Onneksi sain ystäväni tajuamaan, että häntä on huijattu ja estin siten ystävääni tekemästä itselleen mitään peruuttamatonta… Henkisiä piirejä vuosia seuranneena aina välillä törmää huijareihin, jotka käyttävät ”ota rahat ja juokse ” -tekniikkaa, mutta tämä tapaus oli omaa luokkaansa järjestelmällisyytensä ja pitkälle mietityn tyylinsä vuoksi.   Lähdinkin tutkimaan kyseisen huijarin toimintaa ja laitoin moneen facebook- ryhmään, että etsin huijausten uhreja blogikirjoitusta varten. Viikon aikana sain n. 30 yhteydenottoa josta 24 oli saman huijarin uhria. Sain kanteluita myös useammasta muusta epäilyttävästä toimijasta alalla.  Olen kiitollinen kaikille, jotka kom

Irti päästämisen ja anteeksiannon metodi

Kirjoitan tähän ns. maalikon valoonsatto ohjeistuksen. Jos tiedät, että kodissasi on häiritseviä tai apua tarvitsevia vainajahenkiä, niin voit käyttää tätä maneeria heidän ohjaamiseen valoon. Jos tämä ei toimi, niin pyydä paikalle ammattimeedio auttamaan valoonsaattotyössä.  ”Valossa kaikki on anteeksi annettu. Minä annan sinulle anteeksi sen minkä voin. Älä pelkää sillä valossa ei ole mitään pelättävää. Päästä irti kaikesta mikä ei ole sinulle tarpeellista. Valossa on kaikki mitä tarvitset. Olet vapaa menemään. Päästä irti vihasta, surusta, pelosta ja katkeruudesta. Valonmaailmassa nämä ovat tarpeettomia. Valossa kaikki tämä ikävä puhdistetaan sinusta pois ja jäljelle jää vain rakkautta, anteeksiantoa ja turvaa. Päästä irti myös kaipuusta, kaikki on hyvin. Me jälkeen jäävät pärjäämme hyvin, elävien vuoksi sinun ei tarvitse jäädä pimeyteen. Jos näet valoa, mene rohkeasti sitä kohti. Pyydän Arkkienkeli Azraelin johdattamaan sinua valoon, kotiin. Edeltäsi menneet läheisesi

Hyvä Paha Henkilauta

Voiko ouija-lautaa käyttää kuva vaan vai avaako se portaalin pimeille voimille? Kuinka sitä käytetään? Mitä jos se ei toimikkaan ja koko juttu onkin vain pelkkä vitsi? Kaverini kertoi, että hänen sukulaisensa kuoli heti pian laudan käyttämisen jälkeen, voiko niin käydä minulle? Voiko laudan kanssa pitää vähän hauskaa? Mitäs jos saan tietää oman kuolinpäiväni? Jos jotakin tapahtuu niin kestääkö mieleni sen? Nämä ovat kysymyksiä, pelkoja ja kokemuksia, joita pyöriin spiritismilaudan ympärillä. Aika ajoin yksi ja sama keskustelun aihe nousee keskustelupalstoilla esiin – ”Onko sinulla kokemusta henkilaudasta?”. Sitä kun kysyy, niin kommentteja alkaa sadella kymmeniä enimmäkseen sitä vastaan ja toinen osapuoli taas sanoo, ettei mitään tapahtunut. Mutta kukaan ei juuri koskaan mainitse valolautaa tai enkelilautaa tai ylipäätään hyviä kokemuksia laudan käytöstä. No minä voin vastata kysymykseen "Kyllä, minulla on kokemusta laudan käytöstä ja siitä on tullut minulle hyvin mieluisa työ