Siirry pääsisältöön

 Henkinen sumutus – Huijareita henkisissä piireissä

Noin pari kuukautta sitten ystäväni joutui törkeän huijauksen kohteeksi ja tällä tilanteella oli erittäin vakavat psyykkiset seuraukset. Tajusin heti kuunnellessani ystäväni kertomusta, että kyseessä on ammattimainen energiahoitaja huijari, jonka tekniikka perustuu uhrin pelotteluun ja pelon avulla rahastamiseen ja hallintaan. Onneksi sain ystäväni tajuamaan, että häntä on huijattu ja estin siten ystävääni tekemästä itselleen mitään peruuttamatonta…

Henkisiä piirejä vuosia seuranneena aina välillä törmää huijareihin, jotka käyttävät ”ota rahat ja juokse ” -tekniikkaa, mutta tämä tapaus oli omaa luokkaansa järjestelmällisyytensä ja pitkälle mietityn tyylinsä vuoksi.  Lähdinkin tutkimaan kyseisen huijarin toimintaa ja laitoin moneen facebook- ryhmään, että etsin huijausten uhreja blogikirjoitusta varten. Viikon aikana sain n. 30 yhteydenottoa josta 24 oli saman huijarin uhria. Sain kanteluita myös useammasta muusta epäilyttävästä toimijasta alalla. 

Olen kiitollinen kaikille, jotka kommentoivat silloista facebook-postaustani ja niitä, jotka uskalsivat ottaa minuun yhteyttä yksityisviestillä.

Olen edelleenkin kiinnostunut näistä huijariasioista, koska itsekin olen henkisenalanyrittäjä ja huijarit sekä epäeettiset toimijat tekevät tietysti hallaa koko alan maineelle. Minuun saa ottaa yhteyttä ja blogia saa kommentoida, jos haluaa asiasta keskustella tai epäilee joutuneensa itse huijarin uhriksi. Yhteystietoni löydät blogin lopusta. Lisää sinne myös muuta hyödyllistä materiaalia ja muita paikkoja mihin voit olla yhteydessä.

Tämän kertainen blogijuttuni on ekstrapitkä, koska tutkin näitä huijaustapauksia aika syväluotaavasti.  Toivonkin, että mahdollisimman moni ottasi asian esiin henkisissä piireissä keskustellen. 

 - Minusta olisi myös erittäin hienoa, jos henkisen alan sisällöntuottajat nostaisivat näitä vastuullisuusseikkoja enemmän esiin myös omassa tuotannossaan. 💕

 

Mistä tiesin, että kyseessä oli huijari?

Itse olen joutunut kerran uskonnollisen aivopesun kohteeksi, silloin oma mentorini puhui minulle järkeä ja tajusin itsekin mitä minulle tapahtui. Omasta kokemuksestani siis tiedän, että kun aivopesu tapahtuu, niin siihen tarvitaan usein jokin ulkopuolinen henkilö kertomaan mistä oikeasti on kyse. Ensin tulee shokki, kun tajuaa, sitten vapautuminen, kun olo helpottaa, kun on päässyt tilanteesta irti ja sitten tulee häpeä, kun soimaa itseään siitä, miten et tajunnut asiaa heti itse. Lopulta pääsee irti häpeästä, kun saat käytännön tietoa, miten kaikki oikein tapahtui. Sitten tulee myös raivo, kun tajuat, miten moni on kokenut saman ja sitten usein tulee tarve tehdä asialle jotain.

Olen tämän jälkeen ollut hyvin kiinnostunut uskonnollisesta väkivallasta ja lukiossa otin kaikki psykologian kurssit mitä oli tarjolla. Nykyään olen myös true Crimen videoiden suurkuluttaja.

Lisäksi olen yrittäjänä käynyt myös monia markkinointi koulutuksia ja valitettavasti joitkin niistä tekniikoista, joita myyntialalla opetetaan, ovat moraalisesti ja eettisesti hyvin kyseenalaisia. On tullut vastaa koulutuksia, jossa opetetaan, miten sumutat asiakasta siten, ettet riko lakia. Tämä on järkyttävää ja se on opettanut minulle ainakin sen, että kun katson massoja tavoittelevia mainoksia, niin suhtaudun niihin hyvin kriittisesti, koska tiedän nämä tekniikat. Jos huijarilla on yrittäjä- tai myyjäkoulutusta tai kokemusta taustalla, niin hän on oppinut lukemaan asiakkaan ostosingaaleja, jotka helpottavat palveluiden myymistä uhreille.

Ei tarvitse siis olla mikään käyttäytymistieteiden maisteri, jotta tunnistaa yleiset manipulointitekniikat mitä huijarit käyttävät. Onneksi aiheesta on myös tutkittua tietoa.

Tämän huijarin metsästys on ollut tavallaan nautinto, kun tietää taistelevansa näiden uhrien oikeuksien puolesta ja estääkseen uusia uhreja tulemasta. On se toki aiheuttanut paljon turhautumista ja murehtimista, miten paljon huijari on saanut aikaan pahaa ja miten kädetön oikeusjärjestelmämme on, kun puhumme aineettomista tai viihdekäyttöön tarkoitetuista palveluista.

Tämän tekstin tavoitteena onkin tuoda juuri sitä tietoutta jokaiselle palvelun ottajalle, jotta vältyttäisiin uusilta uhreilta tulevaisuudessa.

Eniten tiedän systemaattisesti toimivia korttitulkintahuijareita ihan nimeltä, koska sillä puolella on eniten tarjontaa, se on helppoa ja olen tehnyt itse maksullisia tulkintoja 6-7- vuotta, joten olen kuullut ja nähnyt kaiken laista.

Huom! Kun puhun huijarista tatkoitan henkilöä joka tarkoituksella ja väärin perustein vie asiakkaan rahat tai tarkoituksellisesti haluaa vahingoittaa asiakkaan henkistä terveyttä kuten narsistit ja ääritapauksessa psykopaatit ja sosiopaatit. 

Palveluntarjoaja voi olla myös hyvin egokeskeinen,osaamaton tai tarjota huonolaatusta palvelua, mutta silti yrittää tehdä asiakkaalleen hyvää. Täysi huijari ei pyri hyvään!



Huijarin piirteet selkeytyvät

Mitä enemmän sain selville kyseisestä huijarista, niin sen enemmän alkoi keissi kiinnostaa ja sen enemmän minulle myös selvisi, miten hyvä hän on huijaustyössään. Sanonkin monelle niin, että jos kyseessä olisi ”Toope”, niin hän oli jäänyt kiinni jo aikoja sitten ja uhri olisi jo heti kättelyssä arvannut, että jokin tässä nyt mättää. Taitavan huijarin merkki on se, ettei kaikki uhrit edes tiedä olevansa huijauksen uhreja. Onneksi joidenkin huijausyrityksen uhrien oma intuitio sanoi, että nyt on jokin pielessä ja huijarilla jäi sillä kertaa rahat saamatta.

Keskustelin keissistä rikosuhripäivystyksen ja uskontojen uhrin ry:n. Pariin otteeseen juttelin myös rikospoliisituttavani kanssa, siitä mitä rikosnimikkeitä tässä tapauksessa täyttyy sekä siitä mitä minä ja uhrit voisivat tehdä asialle. Tutkimusteni jälkeen otin yhteyttä tavoittamiini huijarin uhreihin ja kerroin heille vaihtoehdoista. Lupasin, että kirjoitan aiheesta syväluotaavan ja kattavan blogikirjoituksen, eli tämän, jota tässä nyt parhaillaan luet.

Kirjoitan tähän seuraavaksi yleisiä tuntomerkkejä ja tekniikoita mitä huijarit käyttävät. Mitä enemmän näitä tekniikoita tulee tilanteessa vastaan, sen todennäköisemmin kyseessä on huijari. Jotkin jutut ovat selkeämpiä kuin toiset, joten 1 tai 2 kohtaa tapauksessasi ei välttämättä kerro onko kyse huijauksesta vai ihan asiallisesta palvelusta. Joten ole aina tarkkana millaista palvelua tai tuotetta sinulle kaupataan ja miten sitä sinulle kaupataan.

 


Tee päätös kiireellä

Huijarit yrittävät saada uhrinsa nalkkiin vetoamalla ainut laatuiseen mahdollisuuteen, joka menee pian ohi. Tällöin uhrille ei jää aikaa kriittiseen ajatteluun.

Lahkoontuminen

Itselläni nousee aina karvat pystyyn, kun joku tuo omaa näkemystään ainoa totuutena esille, jolloin muille näkemyksille tai kriittiselle ajattelulle ei ole sijaa. Lahkoontumista on havaittavissa myös henkisissä piireissä esim. yksityisissä facebookryhmissä missä vain ryhmänylläpitäjä saa sanoa mielipiteensä ja jos joku on eri mieltä hänen kanssaan, niin lentää ryhmästä heti pihalle, koska vastakkaiset tai kritisoivat mielipiteet ovat vahingoksi ylläpitäjän auktoriteettiasemalle.

Oman erinomaisuutensa ja harvinaisuutensa korostaminen

Huijari tuo esiin sen ett on suomen yksi parhaimmista ja harvinaisemmista palveluntarjoajista. Tällöin uhrille tulee uskomus, että nyt kannattaa ottaa sillä toista tilaisuutta ei tule kovin todennäköisesti. On myös hyvin tavanomaista, että egoistinen palveluntarjoajan vetoaa kokemukseensa ja noitasukujuuriinsa.

Muiden palveluntarjoajien painaminen alaspäin

Huijari mollaa muita palveluntarjoajia, jotta uhri hakeutuisi ”parhaan mahdollisen avun” piiriin eli hänen luokseen. Samalla katkaistaan hoitosuhde muihin valotyöntekijöihin, koska huijari pyrkii eristämään asiakkaan, sillä kriittinen lause asiakkaan lähipiiristä on haitaksi huijarin vallalle.

Vetoaa olemattomaan kiireeseen

Tässä tekniikassa uhrille tuodaan mielikuva siitä, että asiakkaita on paljon ja palveluntarjoaja on suosittu. Usein tässä käy niin, kun uhri ilmoittaa halukkuutensa palveluun niin aika järjestyykin yllättäen ”toisen vakioasiakkaan peruuntumisen” kautta.  

Pelottelu olemattomilla asioilla

Monen energiahoitajahuijarin tekniikka perustuu asiakkaan pelotteluun esim. siihen, että uhrissa on satoja ja satoja kirouksia, demoneita, humanoideja tai tarrahenkiä. Kun uhrille ladellaan uskomaton määrä vikoja niin niitä poistetaan ensin vähän, jolloin olentoja jää reserviin, jolloin hoitaja voi sitten uusia hoitonsa, että saa loputkin pois. Lähtökohtaisesti mitä isompi määrä vikaa uhrissa, sen helpompi on myydä useita puhdistuksia myös myöhemmin.

Joskus on havaittavissa sitä, että huijari lukee nämä ”viat” suoraan paperista, kun antaa hoitopalautteen ja kas kummaa, kun samanlainen hoitopalaute toistuu usealla saman hoitajan asiakkaalla…

Jälkimyynti

Huijari palaa asiaan myöhemmin ja tiedustelee, onko tarvetta uudelle hoidolle ja saattaa esittää tarjouksen; ”Jos nyt vanhana asiakkaana otat, niin saat sen tähän tarjoushintaa…”. Kerran ostanut asiakas on aina helpompi saada ostamaan lisää. Huijarin on siis järkevämpi käyttää aikaansa jo nalkittuihin uhreihin kuin hankkia kasa uusia uhreja.  Usein huijauksen uhri ymmärtää jossain vaiheessa, että jotain on pielessä, kun hoidoista huolimatta mitään ei tapahdu ja palveluntarjoaja vaatii aina lisää rahaa ja uusia hoitokertoja.

Ääni myynnin välineenä

Ääni on tehokkaampi kuin teksti. Huijari voi siis käyttää puheessaan tauotusta ja tiettyjen sanojen korostusta tai toistoa vakuuttaakseen uhrin haluamastaan asiasta. Usein matala ääni on vakuuttavampi kuin korkea. Siitä syystä miestä pidetään usein vakuuttavampana kuin naista. Huijari voi myös madaltaa tietoisesti ääntään vakuuttaakseen asiakkaansa. Ääni voi toimia hyvin hypnoottisena välineenä myyntitilanteessa. Monesti huijari käyttää myös uhrin nimeä saadakseen uhrin 100% huomion myyntitilanteessa. Minusta oman nimeni lisäämisen saa myyntipuheen kuulostamaan hyvin luonnottomalta.

Syvä tuijotus myynnin välineenä

Katsekontakti on tärkeä, kun kauppaa tehdään kasvotusten. Manipulointi tarkoituksessa käytetty katsekontakti on irtoamaton, vaikka uhri kääntää katseen pois, myyjän syvä tuijotus jatkuu. Myyjä ei irrota katsettaan, vaikka uhri lähtisi kävelemään poispäin, jos uhri sattuisi kääntymään ja palaamaan. Hyvin ahdistava tekniikka ja se on tämän tekniikan tarkoitus, pelottelu.

Lisäys 5.12 klo.13.oo

Tuo puhumisen äänenkäyttö ja katsominen silmiin on aiheuttanut hämmennystä, sillä sitä tapahtuu normaalissa asiakaspalvelutyössä. Sen ymmärtää oikeastaan parhaiten sillon vasta, kun on itse tilanteessa, jossa normaali myyminen muuttuu manipuloinniksi. 

Oman ammatin puitteissa olen itsekkin saanut paljon markkinointikoulutusta sekä tuote-, että palvelumyynnistä, mutta itse en koskaan tarkoituksella yritä saada katseellaani tai puheellani aikaan asiakkaalle ahdistavaa, painostavaa, pelottavaa, "sun on pakko"- kokemusta. Se ei ole eettistä toimintaa ja toimii hyvänä pelottelu konstina, jota huijari tavoittelee! Puheesta voin antaa esimerkin, siten että korostan nämä suggestio vaukutukset:

"SUSANNA, SUN TÄYTYY OSTAA tämä tuote, koska se on JUURI SULLE, (pieni painotustauko) SUSANNA tarkoitettu, EI KELLEKKÄÄN muulle, joten sun TÄYTYY OSTAA tämä tuote! Jos et, niin sun KÄY HUONOSTI." 

Myyjä myös korottaa ääntään normaalista puheesta pokketen saadakseen tietyn vaikutuksen. Mun nimi toistetaan tässä myyntipuheessa 2 kertaa huomion herättämuseksi ja sulle ja sun -sanaa käytettäessä korostetaan et se on jo käytännössä katsoen sinun tuotteesi jo. 

Toivottavasti tämä selvennys auttoi ymmärtämään mikä on normaalin myymisen ja manipuloinnin ero.


Asiakkaiden kalastelu ilmaisilla jutuilla

Huijari voi tarjota ilmaista nakkia vain sen vuoksi, että saa kiinnostuneen uhrin ottamaan yhteyttä ja luottamaan häneen, ja alkaa sitten myymään maksullista palvelua. Nämä voi olla yksittäisiä tulkintoja, hoitoja, kursseja ja koulutuksia.

Voi olla myös kilpailuja, joissa pyydetään uhreja antamaan itsestään tietoa. Näiden tietojen avulla huijari voi päätellä onko tätä uhria helppo narrata. Tietämällä uhristaan jotain etukäteen huijari saa uhrinsa vakuutettua osaamisellaan. Tätä kutsutaan asiakkaan kuuma- ja kylmäluennaksi.

Osallistuminen ilmaisiin palveluihin on myös ostosingaali, jolloin huijari tietää, että kyseinen henkilö on kiinnostunut tästä palvelusta, jolloin on valmista maaperää alkaa kylvämään siemeniä.

Kalastelusta on esimerkiksi kyse silloin, kun kilpailussa ei ilmoiteta voittajia julkisesti. Tällöin huijari voi ottaa yhteyttä niin moneen, kuin haluaa ja väittää uhrin voittaneen jotain ilmaiseksi tai etuuden esim. tiettyyn alennukseen.

Uhri pyytää itse ensin apua

Mitä enemmän uhri kertoo itsestään ja tilanteestaan etukäteen sen helpompi on huijarin tarttua tilaisuuteen ja alkaa myymään juuri sopivaa palvelua, jolla ratkaistaan uhrin tilanne. Maaperä on valmiiksi hedelmällinen huijarille, sillä huijarin ei tarvitse käyttää niin paljon aikaa asiakkaan suostutteluun.

Mielistely

On selvää, että asiakas ostaa palvelun miellyttävältä palveluntarjoajalta. Miellyttävyysharha luodaan helposti mielistelemällä/nuoleskelemalla/kehumalla asiakasta; ”Sä oot niin kaunis, korkeavärähteinen, ja niin henkisesti herännyt, että oot ainakin 15 D tasolla… ” 

Ja kun uhria on tarpeeksi voideltu niin myyminen alkaa. Monesti mielistely- tekniikkaa voidaan käyttää myös myymisen välissä, jos kauppa on vaarassa luisua käsistä, kun ostaja alkaakin epäröidä. Moni tunteekin elokuvista tämän lipevän kauppiaan arkkityypin.

Asiantuntijuusharha

Moni huijari pyrkii saamaan uhrin pyörälle päästään tai saamaan itsensä kuulostamaan asiantuntijalta hienolla ammattisanastolla. Hienojen termien käyttö saa palveluntarjoajan kuulostamaan pitkälle koulutetulta, totuus voi kumminkin olla se, että huijari on lukenut nämä termit kirjasta.

Huijari jää usein kiinni, kun uhri kysyykin mitä nämä termit tarkoittavat. Tällöin huijari ei osaakaan vastata tai systemaattisesti ohittaa uhrin tarkentavan kysymyksen. Eli jos kysymyksesi systemaattisesti ohitetaan se on hyvin hälyyttävä merkki.

Auktoriteettiaseman hyödyntäminen

Siitä asti, kun olemme olleen luolaihmisiä, on ollut alistajia ja alistujia.

Henkiset mukamas opettajat ja gurut käyttävät tätä tekniikkaa hyödykseen. Kun me saamme käsityksen siitä, että joku on kuuluisa, seurattu ja suosittu tai on jotenkin meitä ylempänä, niin se luo auktoriteettiaseman. Kun liitymme tähän seuraajajoukkoon, me alamme luottamaan häneltä saamaamme näkemykseen ja tietoon, joskus hyvin sokeasti.

Aina voi väittää olevansa mitä vaan, mutta täytyisi olla jotain meriittejä, jolla todistaa oma osaamisensa, suosionsa, tietämyksensä. Aina voi kuvamanipulaatiolla feikata koulutustodistuksia tai kuvakaappauksia sisällöntuottajien sivuista. Lapsikin osaa käyttää älypuhelimen leikkaa-liimaa kuvanmuokkaussovelluksia. Näin pitkälle viedyt huijaukset on harvinaisia, mutta maailmalta löytyy kyllä esimerkkejä miten joku on pystynyt luomaa itselleen täydellisen kaksoiselämän netissä.

Äidin suojeluvaiston hyödyntäminen

Valitettavasti pahimmat huijarit pystyvät kusettamaan koko perhettä ja sukua samalla kerralla. Usein perheen äiti pelotellaan väittämällä, että lapset ovat demonien saastuttamia ja suojellakseen lapsiaan ja läheisiään ostetaan sama palvelu huijarilta samalla kerralla kaikille. Tämä on törkeää äidinsuojeluvaiston hyväksikäyttöä! Joskus nämä huijaukset menevät niinkin pitkälle, että hoidetaan naapuritkin koko kerrostalosta.

Usein uhria opetetaan suosittelemaan ja kehumaan palvelua läheisilleen, jotta myös he tilaisivat palvelun. Mutta isoissa joukkohuijauksissa huijari yleensä eristää uhrin siten, että kieltää uhria kertomasta muille hoidettaville näistä hoitotoimenpiteistä. Siten huijari minimoi sen mahdollisuuden, että ensimmäinen uhri saisi läheisiltään kriittistä palautetta palvelua tarjoavasta huijarista ja alkaisi ajatella asiaa itse tarkemmin.

Surukseni voin sanoa, että tutkimukseni aikana vastaa tuli useampikin perhe, joissa kaikkia perheenjäseniä oli huijattu.

Hakuammunta

Tämä on usein mentalistien ja taikureiden käyttämä tekniikka. Eli kokeillaan tuuria heittelemällä korkean todennäköisyyden veikkauksia asiakkaasta. Koska ihmisten käyttäytymisestä on tehty kaiken näköisiä tutkimuksia, niin tutkimuksia lukemalla voi oppia useita kylmäluenta tekniikoita.

Mikroilmeet, elekieli ja muu ulkoinen olemus

Tämä on myös kylmäluenta tekniikka. Kuka tahansa voi päätellä vaatetuksesta ja ulkonäöstä asioita. Mutta koulutettu taikuri tai mentalisti osaa lukea myös elekieltä, mikroilmeitä ja jopa fysikaalisia ilmiöitä esim. asiakkaan silmäniiriksen muutoksia, kun veikkaus osuu oikeaan. Jos huijarilla on alan koulutusta tai muuten kerättyä tietämystä näistä tekniikoista, niin hän käyttää tätä tietoa hyväkseen. Esiintyvät mentalistit ja taikurit myöntävät yleensä avoimesti jekuttavansa yleisöä, jolloin se on "rehellistä huijaamista". 

Kepillä jäätä tekniikka

Hyvin yleinen tekniikka. Huijari testaa kuinka ”pehmeet jutut” menee uhrille läpi. Jos kaikki hurjemmatkin jutut uppoavat, niin myynti on taattu. Jos uhri on vähänkin skeptinen jo heti alussa, niin huijari pysyy helposti myytävissä palveluissa.

Kiireesti palautetta

Huijasi saattaa pyytää kiireesti antamaan POSITIIVISEN kirjallisen palautteen itsestään, ei esim. REHELLISEN palautteen. Mitä nopeammin hienon palvelukokemukisen huumassa palaute annetaan, niin sen positiivisempi energia siihen palautteeseen tulee. Luomalla kiireen, uhri ei ehdi odotella mahdollisia jälkiseuraamuksia tai ehdi ajatella kriittisesti. Kehunsa voi aina poistaa esim. facebookista, mutta sen on usein ehtinyt jo moni näkemään ja huijari ottamaan kuvakaappaukset siitä itselleen, joita sitten jakaa omissa markkinoinneissaan.

Julkisten positiivisten palautteiden kerääminen on aina yritykselle kannattavaa sillä asiakas ostaa 40% todennäköisemmin suositellun tuotteen tai palvelun.

Koska nimimerkillisiä feikkiprofiileja on helppo luoda eri sosiaalisen median keskustelupalstoille, niin on mahdollista, että huijari myös tekaisee itse näitä suositteluita. Profiilikuvan voi aina kaapata netistä googlen kuvahaulla tai ladata ilmaisesta kuvapankista. Jos osaat käyttää google käänteistä kuvahakupalvelua, niin voit kokeilla näyttääkö hakutulos kuvalle muita lähteitä, kuin epäilyttävän käyttäjäprofiilin.

Feikkiprofiilin kautta toimiminen

Varsinkin facebookissa bisnestoimintaa haittaa, se että lentää pihalle myyntiryhmästä valitusten vuoksi. Mutta se ei estä huijaria luomasta heti uutta profiilia tilalle. Jos joku kauppaa jotakin facebookissa ja profiili on juuri luotu sinne, niin se herättää minussa heti epäilykset. Myös silloin kun joku liittyy ryhmään ja heti ensimmäisen 5 minsan päästä tulee ensimmäinen myynti ilmoitus tuntemattomalta henkilöltä.

Myös anonyyminä markkinoiminen ei herätä kovasti luottamusta.  

Itse toimin useammassa henkiseesä facebookryhmässä ylläpitäjänä, joten syynään profiilit hyvin tarkkaan läpi ja kuulen hyvin nopesti ryhmäläisiltä, jos joku epäilyttävä tyyppi on liikkeellä. Ilmoittelen asiasta myös muiden ryhmien ylläpitäjille, jos olen saanut selville jotein häiritsevää.

Varsinkin korttitulkintapiireissä juorut liikkuvat erittäin nopeasti. Huijarit ilmiannetaan heti muutaman päivän sisällä yp:lle tai ryhmän seinälle. Myös ne asiakkaat, jotka jättävät maksamatta tulkinnan tekijälle. Eli niitä huijareita löytyy myös palvelun ostajista.

Haasteen tähän tekniikkaan liittyen tekee se, että on oikeasti olemassa lahjakkaita ja päteviä valotyöntekijöitä, jotka piiloutuvat taiteilijannimen taakse suojatakseen identiteettinsä. Joskus myös kuva on tarkoituksella otettu kuvapankista. Jos taiteilijanimestä tulee selväksi se, että se on taiteilijanimi, niin silloin kannattaa tutustua tarkemmin kanavan sisältöön. Taiteilijanimen takana voi olla usein myös yrittäjiä, joka käyttää taiteilijanimeä markkinoinnissa erottuakseen joukosta edukseen esim. Seuraa Valkoista Peuraa. 😏

Tekaistun tarpeen luominen

Itse pidän jo lähtökohtaisesti epäeettisenä sitä, että tutkitaan uhrin energiakenttää ilman lupaa. Huijari väittääkin löytäneensä energiakentästä siivottavaa, josta uhrilla ei ole edes mitään tietoa ja tarjoaa palvelua siihen. Tällaisia ehdotuksia tulee usein instagramissa ja tiktokissa ulkomaalaisilta palveluntarjoajilta, mutta olen nähnyt niitä suomalaistenkin tekevän.

Valmiiksi juurrutettujen uskomusten hyötykäyttö

Tässä tekniikassa huijari hyötykäyttää yleisiä uskomuksia ja urbaanilegendoja, koska ne on jo valmiiksi juurrutettu monen uhrin mieleen ja on siten vaivaton myydä totuutena.

Monella on esim. sellainen käsitys, että itsemurhan tehnyt vainajahenki jää automaattisesti välitilaan ja pitää saattaa valoon. Omaan kokemukseesi nojaten tämä ei pidä paikkansa, esimerkiksi eutanasiamielessä tehdyt itsemurhat.

Kun joku omainen pelkään sitä, ettei läheisellä vainajalla ole kaikki hyvin, niin huijari karauttaa paikalle ja pakkomyy palvelunsa epätoivoiselle ja -tietoiselle uhrille.

Heikossa asemassa olevien henkilöiden hyväksikäyttö

Mielenterveyspotilaat, vakavista kivuista tai parantumattomasta ongelmasta kärsivät henkilöt ovat usein huijarin tähtäimessä. Uhri usein sortuu joko ymmärryksen puutteesta tai epätoivoissaan kaikkeen mitä hänelle tarjotaan.

Suomeen kaavailtua ns. puskarilakia on perusteltu muun muassa juuri sillä, että suojeltaisiin heikossa asemassa olevia henkilöitä.

Uhkailu ja/tai kiristäminen

”Anna rahaa tai kiroan sinut!”

”Jos maksan rahat takaisin, niin hoito peruuntuu ja demonit palavat...”

”Jos et maksa peruuntunutta hoitoaikaa niin teen sinusta rikosilmoituksen!”

Ota rahat ja juokse tekniikka

Hyvin yleinen tekniikka korttitulkintapuolella. Koska palvelu usein maksetaan etukäteen, niin huijari voi yksinkertaisesti jättää palvelunsuorittamatta. Korttipuolella uhri laitetaan usein somessa estolle (messenger, facebookprpfiili), kun hän alkaa kysellä tulkintaa tai rahojaan takaisin.

Laiska huijari

Etäenergiahoitohuijaus on huijauksista kaikkein helpoin. Huijari voi vaan maata sohvalla, kun rahaa kilisee kassaan. Laittaa hoitopalautteen kopiona kaikille, ja jos uhri, kun ei mitään vaikutuksia tuntunut niin huijari voi perustella; ”Ei kaikki tunne hoitoja samalla tavalla. ”

Korttipiireissä olen törmännyt muutaman kerran tulkinnan kopioimiseen.  Huijari lähettää tulkinnat kopiona usealle asiakkaille tai sitten ne kopioidaan netin tietokonebotin tekemistä ennustuksista/tulkinnoista. Yleensä tekijä jää kiinni vasta, kun keskenään tutut ihmiset saavatkin täysin tai lähes saman tulkinnan ja vertaavat niitä keskenään.

 

 

Ego- keskeinen palveluntarjoaja

Egokeskeisyys ei tarkoita välttämättä sitä, että kyseessä olisi huijari. Mutta, kun tehdään valotyötä egosta käsin, niin silloin energia mitä palveluntarjoajasta välittyy ei ole sitä puhtainta mahdollista. Tällöin viestit ja energiahoidot voivat olla hyvinkin haitallisia ostajalleen. Sanon usein, että jos valotyöntekijältä puutuu nöyryys omaan työhönsä sekä asiakkaan ja henkimaailman palvelemiseen, niin silloin tämä palveluntarjoaja on pahasti egonsa vietävissä.

Joskus on myös mahdollista, ettei palveluntarjoajan itse ymmärrä oman toimintansa epäeettisyyttä tai lahjojensa vajaisuutta. Näin voi käydä, jos palveluntarjoaja on vasta vähän aikaa tehnyt työtään. Tällaisessa tilanteessa en puhuisi varsinaisesta huijarista.

”Väärä profeetta”

Tämä ei ole huijaustekniikka eikä ns. väärää profeettaa voi aina huijariksi kutsuakkaan, jos hän ei itse tiedä työskentelevänsä pimeällä puolella.

Väärällä profeetalla tarkoitan sitä, että henkilö kanavoi tietonsa tai välitettävän energiansa matalantason lähteestä, kuten demoneilta tai tarrahengiltä. Tällöin henkilö itse ei ole tietoinen siitä, että tekee työtään väärällä tavalla. Usein kyseessä on kokematon henkilö, joka ei vielä osaa erottaa erilaisia energialähteitä toisistaan.

Myös pitkän uran ammattilaiset saattavat hairahtua väärälle polulle, sillä pimeät entiteetit ovat hyviä valehtelijoita sekä älykkäitä ja käyttävät avautuvat mahdollisuudet hyödykseen. Yleensä tässä on ongelmana se, että liika itsevarmuus sumentaa valppaan mielen, jolloin tämän henkilö ei osaa olla varuillaan koska tekee asiat niin rutiinilla. 

Sitten on olemassa erikseen ne saarnaajat ja esiintyjät, jotka tarkoituksella huijaavat yleisöään kuuma- ja kylmäluenta tekniikoilla. Esim. yleisössä olevasta henkilöstä on haettu tietoa etukäteen henkilön tietämättä, avustaja kertoo esiintyjän korvanappiin faktoja, ji sitten kun esiintyjä mukamas tietää uhrista jotain, niin se onkin "suuta loksauttava kokemus."

Tein pyhäinpäivänä videon aiheestä "Suojausten ja työsopimusten tärkeys kanavointityössä",

 jossa käsittelen näitä varoitusmerkkejä siitä, milloin kanavoi matalantason entiteettejä: https://www.youtube.com/watch?v=6-DQ9AtfkGA&t=1616s

Plasebo- efekti

Tämä ei ole tekniikka, mutta se selittää miksi huijari onnistuu työssään. Kun uhrilla on hätä ja tarve, niin hän saa kokemuksen, että häntä on autettu vaikkei oikeasti huijari olisi edes tehnyt mitään asian eteen.

Rahan ottaminen henkisestä työstä (lisätty 4.12)

Tämän on näkemysasia. Toisten mielestä rahan ottaja on automaattisesti huijari, koska viljellään sanontaa; "Se mikä on lahjana saatu, se lahjana annettakoon." Itse lukeudun siihen purukkaan joka suhtautuu henkiseen työhön työnä, niin kuin muuhunkin työhön, eli kyllä käytetystä ajastaan palkan saa ottaa. Enempää en ota kantaa tähän asiaan tässä. Jos mielipidettäni asiasta haluaa enemmän kuulla niin olen kirjoittanut tästä aiheesta erikseen;

https://seuraavalkoistapeuraa.blogspot.com/2021/06/henkinen-tyo-tyona-universaali.html?m=1


Korostan nyt vielä, että monet näistä on yleisiä ja hyväksyttyjä tekniikoita, eikä parin mainitun tekniikan käyttäminen tee vielä huijaria.  Huijari käyttää yleensä montaa tekniikkaa varmistaakseen bisneksensä pyörimisen. Myös se, että joku toimii ja markkinoi epäeettisesti, ei välttämättä vielä tee varsinaista tarkoituksellista huijaria, jonka tarkoitus on vain rahan saaminen, asiakkaan ongelmista ja tarpeista viis veisaten, vaan kuse voi olla kokemattomuudesta tai tiedon puutteesta.

 


Mitä tehdä, jos olet joutunut huijauksen kohteeksi tai epäilet sitä

Ota yhteyttä tai tee ilmianto sosiaalisen median alustan ylläpitoon

Monessa sosiaalisen median alustassa on mahdollisuus tehdä ilmianto asiattomasta julkaisusta tai huolestasi ryhmässä toimivaa palveluntarjoajaan kohtaan. Monet palveluntarjoajat mainostavat itseään esim. facebookryhmissä jolloin voit tehdä ilmiannon ryhmän ylläpitäjälle yksityisviestinä.

Rikosilmoitus tai vinkki poliisille

Jos olet joutunut huijarin uhriksi, niin aina saa tehdä rikosilmoituksen poliisille. Sen pystyy tekemään helposti netissä. Jos sinulla on huijarista materiaalia kuten messengeriin kirjoitettuja tai lähetettyjä ääniviestejä, niin pidä ne tallessa ja liitä ilmoitukseen tarpeellisiksi katsomia kuvakaappauksia viesteistä. Poliisi päättää sitten lähtevätkö he tutkimaan tapausta enemmän. Poliisin pitää kuitenkin ottaa kaikki ilmoitukset vastaan ja haastatella rikoksen tekijää, joskus jo se pelästyttää huijarin lopettamaan toimintansa, kun saa tietää, että hänestä on tehty rikosilmoitus.

https://poliisi.fi/tee-rikosilmoitus

Jos itse et ole joutunut rikoksen uhriksi, mutta olet huomannut epäilyttävää toimintaa tai läheisesi on joutunut rikoksen uhriksi niin voit aina tehdä huoli- ilmoituksen läheisestäsi tai antaa poliisille vinkin epäilyttävästä toiminnasta.

Hae tarvittaessa neuvoa ja henkistä tukea

Kun ei ole ihan varma onko rikoksen uhrit tai miten pitäisi toimia, niin rikonuhripäivystys on hyvä palvelu saada apua. Itsekin olen soittanut sinne pari kertaa eri tilanteissa elämäni aikana.

https://www.riku.fi/

Uskontojen Uhrit ry taas antaa henkistä vertaistukea uskonnollisen manipulaation uhreille:

https://www.uskontojenuhrientuki.fi/

Tiedä, kiinnitä huomiota ja varoita

Kun itsellä on kokemusta huijauksen uhriksi joutumisesta tai on teoreettista tietoa tekniikoista, niin sitä osaa kiinnittää automaattisista huomiota epäilyttäviin seikkoihin, jolloin välttyy usein huijauksilta. Jos havaitset saman huijarin mainoksia, jonka uhriksi olet aikaisemmin joutunut, niin voit aina yksityisviestillä varoittaa uusia asiakkaita tästä tyypistä.

esim. facebookissa, kun potentiaaliset uhrin kommentoivat uhrin mainospostausta, niin voit varoittaa asiakkaista yksityisviestillä ja kertoa oman kokemuksesi kyseisestä henkilöstä. Se on sitten kuulian vastuutta ottaako siitä onkeensa vai ei. Rohkeus ottaa yhteyttä voi pelastaa uuden uhrin taloudelliselta ja henkiseltä vahingonteolta. 

Konsultoi muita alan ammattilaisia 

Olit sitten itse valotyöntekijä tai tavallinen asiakas, niin on kysy ja keskutele muiden alantoimijoiden kanssa kokemuksestasi. 

 


Huijarin nappaamisen ongelmat

Elinkeinon vapaus

Perustuslain mukaan jokaisella on oikeus hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Meillä Suomessa ei ole Ruotsin mallista ns. puoskarilakia, joka säätelee vaihtoehtoisten hoitomuotojen tarjontaa. Tämä mahdollistaa sen, että kuka vaan, millä tahansa koulutuksella tai kouluttamattomana voi harjoittaa liiketoimintaa. Lainsäädännön puute poistaa alalta paljon palveluntarjoajien vastuuta.

Palveluntarjoajan yksilölliset taidot

Koska kaikilla palveluntarjoajilla on yksilölliset taidot ja erilainen osaamisen ja kokemuksen taso, niin ammattitaidon näyttäminen tällä alalla on joskus myös haasteellista. Eri valotyöntekijöitä on hankala verrata toisiinsa, joku on hyvä tässä ja toinen tuossa. Myös koulutuksen puute tai sen sisällönvaihtelevuus ei anna selkeää tietoa kuka on paras valinta. Usein asiakas tekeekin päätöksen halpuuden, suositusten tai resunaation pohjalta.

Erilaiset näkemykset henkisistä asioista

Se, että kukaan ei tiedä täydellistä totuutta henkimaailmanilmiöstä tekee myös haasteelliseksi sen, ettei voi yks yhteen sanoa, että joku on huijari, koska väittää jotain mikä ei ole mahdollista. Kiroukset ja demonit on tästä hyvä esimerkki. Toiset uskovat niiden olemassaoloon ja taas toiset eivät.

Viihde palvelu ja lainsäädännön puuttuminen

Monet vaihtoehtoiset hoitomuodot, meedioistunnot ja korttitulkinnat luokitellaan suomen lain näkökulmasta usein viihdepalveluksi. Eli lähtökohtaisesti esim. kuluttajasuojalaki on sitä mieltä, että asiakaan tulee tietää, että kyseessä on ”huuhaa”- palvelu, jolloin palvelun laadulta ei voi vaatia täydellisyyttä tai totuudellisuutta. Eli jos ennustus ei osu kohdalleen – ”Se oli sun oma vikasi, kun otit tällaisen huuhaa- palvelun, etkä voi siksi vaatia rahoja takaisin. ”

Löysin yhden esimerkkitapauksen, jossa kuluttajasuojalautakunta antoi päätöksen ennustuksen ottajan valitukseen:

https://kuluttaja.fi/ratkaisuja-riitoihin/ristiriitaiset-ennustukset-2/

Koska meiltä puutuu ns. puoskarilaki niin kuluttajasuoja lautakunta sekä MAPEL eli maksullisten palveluiden eettinen lautakunta, on määritellyt jotakin yleisiä sääntöjä, joita henkisenalan palveluntarjoajan on hyvä kunnioittaa. https://www.mapel.fi/eettiset_saannot/

Koska selkeää lainsäädäntöä ei ole, niin rikospoliisi on aika kädetön materiaalittomien palveluiden suhteen, kuten energiahoitojen sekä kirousten ja kummitusten poiston.

Asiakkaiden sinisilmisyys

Henkisyys piireissä ajatellaan usein, että kaikki alan työntekijät työskentelevät automaattisesti puhtaasta valosta ja rakkaudesta käsin hyvää tarkoittaen, eikä osata käyttää kriittistä ajattelua, vaan otetaan kaikki vastaan mitä sanotaan. Valitettavasti fyysinen maailma ei ole vain glitteripölyä ja vaaleanpunaisia pilvenhattaroita. Koska henkisellä alalla lähtökohtaisesti uskotaan aina hyvän tekemiseen ja hyvään tarkoitukseen, niin se on hyvin helppoa maaperää huijarin pesiytyä.

Rikostutkinta on usein raskas prosessi

Vaikka itse rikosilmoituksen jättäminen on helppoa, niin moni kokee poliisin haastattelut ja oikeudenkäynnit raskaiksi prosesseiksi. Koska maamme oikeusjärjestelmä on myös hyvin ylikuormittunut, niin oikeusprosessissa menee paljon aikaa ennen kuin se pääsee edes käsittelyyn, joissakin tapauksissa jopa vuosia. Moni näkeekin muutaman kympin huijauksen olevan pienempipaha, kuin oikeusprosessi ja siitä mahdollisesti koituvat kulut, jos uhri saatuisi häviämään oikeuskanteen.

”Kyllä Karma hoitaa”

Liian usein kuulen lauseen ”Kyllä Karma hoitaa”. Tällä tarkoitetaan sitä, ettei uhri vaivaa päätään huijausasialla sen enempää, vaan toivoo, että huijari aikanaan kärsii pahoista teoistaan. Usein mietin, onko lauseen takana uhrin laiskuus vai välinpitämättömyys, vai jokin muu..? Me emme koskaan tiedä kostaako karma, ja jos kostaa niin koska, sehän voi olla vaikka seuraavassa elämässä, jolloin huijari ehtii huijata tässä elämässä lukemattomia muitakin ihmisiä. Se nyt on varmaa, ettei huijari ainakaan itse pelkää kerryttävänsä itse itselleen pahaa karmaa.

Uhrin häpeä

Oli rikos mikä vaan, niin usein uhri häpeää sitä, että on joutunut uhriksi, omaa huolimattomuuttaan, tietämättömyyttään tai huonon tuurin vuoksi. Varsinkin kun puhutaan ”uskomus- jutuista”, niin typeryksen leima on vielä helpommin saatavissa. Monelle uhrille on kova paikka kertoa läheisilleen saati poliisille, että jouduin ”huuhaa- huijarin” uhriksi.

Kunnianloukkaus ja mustamaalaus

Sosiaalisen median vallankumouksen aikana on noussut paljon tapetilla se mitä toisesta ihmisestä voi kirjoittaa julkisesti kaikkien näkyville, esim. facebook ryhmän seinälle. Yksityinen ihminen voi haastaa lähes kenet vaan kunnianluokkauksesta ja yritykset voivat haastaa toisen yrityksen tai yksityishenkilön mustamaalaamisesta, jos kokeen että julkaisut häiritsevät omaa liiketoimintaa.

Myös esimerkiksi facebookin keskusteluryhmät ovat tulleet entistä tarkemmaksi julkaisujen sisällön suhteen, sillä julkaisujen ilmiannot facebookille ja muuten sopimaton yleisönormeja rikkova materiaali voi lopettaa koko ryhmän toiminnan, eikä ryhmän omat ylläpitäjät voi sitä estää, jos facebook päättää sen sulkea asiattoman sisällön vuoksi.  Joissakin ryhmissä on mahdollista antaa myös ”rakentavaa palautetta”, mutta miten sanot nätisti sen, että kyseessä on huijari tai muuten epäeettinen toimia, niin se onkin sitten jo vaikeampaa.

Vaikka tiedänkin monia systemaattisesti toimivia huijareita nimeltä, niin suojellakseni itseäni, en julkaise nimiä missään.


Lisälukemista, kuuntelemista ja katsomista:

Seuraa Valkoista Peuraa blogi – Henkisen työntekijän eettiset ohjeet:

https://seuraavalkoistapeuraa.blogspot.com/2021/06/nakijan-kasikirja-osa-4.html

Yle Areenan Spotlight minidokumentti- Terapiaa, healingia ja seksiä:

https://areena.yle.fi/1-50957540

Sawon noidan podcast spotify – Varoitusmerkit henkisyydessä:

https://open.spotify.com/episode/1VqZe2j42qWqXTD36Sax4c?si=b632122534274ead

Ville Mäkipelto – MITEN SELVÄNÄKIJÄT & SAARNAAJAT TIETÄVÄT ASIOITA IHMISISTÄ? – Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=tqGXFyfEhu0

Ville Mäkipelto - 10 PSYKOLOGISTA TAKTIIKKAA JOILLA SINUUN VAIKUTETAAN – Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=rKULGOGjqU8

Yle .fi artikkeli ex- ennustajasta

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/04/03/ex-ennustaja-en-osaa-ennustaa-kerroin-ihmisille-mita-he-halusivat-kuulla

 

Lopuksi

Tämä oli pidempi projekti ja olen iloinen, että sain sen ennen joulua ulos 😊 Olisin myös iloinen, jos jakaisit kokemuksiasi blogin kommenttikenttään ja jakaisit blogia eteenpäin jos ajattelet siitä olevan hyötyä jollekin.

Lahkoontuminen on aihe itsessään, joten en sitä tämän enempää käynyt tässä blogissakirjoituksessa läpi. Olisin voinut ottaa kantaa myös puoskarilakiin, mutta ehkä teen siitä sitten erillisen jatkopostauksen tähän kirjoitukseen viitaten. 

Lisäys 6.12.

Tein youtubekanavalleni videon, jossa kerron lisää tästä blogitekstistä:

https://youtu.be/rK1muoneRzY

💓 Jos joku hyötyi kirjoituksestani, niin kirjoitukseni tuotti tulosta ja se täytti tehtävänsä.💓

Tervetuloa toistenkin lukemaan blogiani. Parhaiten saat tiedon uudesta postauksestani liittymällä blogin lukijaksi. Julkaisen blogini myös omilla facebook- sivuillani facebook@seuraavalkoistapeuraa.

Kaikki palveluni ja yhteistietoni löydät kotisivuiltani https://seuraavalkoistapeuraa.johku.com/

Youtube: valkoinen peura: https://www.youtube.com/channel/UCCJ5mXQl1CXpdlF0VZKcgkg

Instagram: seuraavalkoistapeuraa.

Tiktok: @seuraavalkoistapeuraa.

 

Terv. Susu 💓


Kommentit

  1. minulla on iso tarina nyky tarina jonka haluaisin sinulle kertoa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Irti päästämisen ja anteeksiannon metodi

Kirjoitan tähän ns. maalikon valoonsatto ohjeistuksen. Jos tiedät, että kodissasi on häiritseviä tai apua tarvitsevia vainajahenkiä, niin voit käyttää tätä maneeria heidän ohjaamiseen valoon. Jos tämä ei toimi, niin pyydä paikalle ammattimeedio auttamaan valoonsaattotyössä.  ”Valossa kaikki on anteeksi annettu. Minä annan sinulle anteeksi sen minkä voin. Älä pelkää sillä valossa ei ole mitään pelättävää. Päästä irti kaikesta mikä ei ole sinulle tarpeellista. Valossa on kaikki mitä tarvitset. Olet vapaa menemään. Päästä irti vihasta, surusta, pelosta ja katkeruudesta. Valonmaailmassa nämä ovat tarpeettomia. Valossa kaikki tämä ikävä puhdistetaan sinusta pois ja jäljelle jää vain rakkautta, anteeksiantoa ja turvaa. Päästä irti myös kaipuusta, kaikki on hyvin. Me jälkeen jäävät pärjäämme hyvin, elävien vuoksi sinun ei tarvitse jäädä pimeyteen. Jos näet valoa, mene rohkeasti sitä kohti. Pyydän Arkkienkeli Azraelin johdattamaan sinua valoon, kotiin. Edeltäsi menneet läheisesi

Hyvä Paha Henkilauta

Voiko ouija-lautaa käyttää kuva vaan vai avaako se portaalin pimeille voimille? Kuinka sitä käytetään? Mitä jos se ei toimikkaan ja koko juttu onkin vain pelkkä vitsi? Kaverini kertoi, että hänen sukulaisensa kuoli heti pian laudan käyttämisen jälkeen, voiko niin käydä minulle? Voiko laudan kanssa pitää vähän hauskaa? Mitäs jos saan tietää oman kuolinpäiväni? Jos jotakin tapahtuu niin kestääkö mieleni sen? Nämä ovat kysymyksiä, pelkoja ja kokemuksia, joita pyöriin spiritismilaudan ympärillä. Aika ajoin yksi ja sama keskustelun aihe nousee keskustelupalstoilla esiin – ”Onko sinulla kokemusta henkilaudasta?”. Sitä kun kysyy, niin kommentteja alkaa sadella kymmeniä enimmäkseen sitä vastaan ja toinen osapuoli taas sanoo, ettei mitään tapahtunut. Mutta kukaan ei juuri koskaan mainitse valolautaa tai enkelilautaa tai ylipäätään hyviä kokemuksia laudan käytöstä. No minä voin vastata kysymykseen "Kyllä, minulla on kokemusta laudan käytöstä ja siitä on tullut minulle hyvin mieluisa työ