Siirry pääsisältöön

Viimeisen 100 vuoden evoluutio henkisessä kasvussa

Olen ns. harrastelija evoluutioteoreetikko, folkloristi, historiantutkija ja kiinnostunut ihmisen psykologiasta sekä teologiasta. Näin suomen kielellä olen siis kiinnostunut kansanperinteestä ja uskomuksista sekä uskontokulttuurisista vaikutuksista ihmisen käyttäytymiseen ja ajattelumaailmaan. Kutsu itseäni joskus uuspakanaksikin koska olen kiinnostunut mm. noituudesta, shamanismista yms. sekä perinteisestä muodosta että nykysuuntauksista vaikka evankelislut. kirkkoon kuulunkin. On varmaan helpompi sanoa, että olen vapaa ajattelija, eli mitään en tyrmää tai hyväksy suoralta kädeltä vaan etsin oman totuuteni ja mieluiten nojaten omaan kokemusperäisyyteen, mutta muistan ajatella asioita myös kriittisesti ja etsiä niitä arkiasiakin vaihtoehtoja tapahtuneille asioille ja ilmiöille.

Ihmisen uskonnolliseen vakaumukseen vaikuttaa tietysti suvun perinteet, ympäristö, kulttuuri sekä omat elämänkokemukset, niin hyvät kuin huonotkin. Uskontojen määritelmä on se, että niissä on määritelty tietyt rajat, miten asiat toimivat, siksi niitä pidetään turvallisina vaihtoehtoina, kun joku sanoo, miten jokin asia on tai ei ole. Vapaa-ajattelussa tämä on ongelmallisempaa, koska siihen ei kuulu mitään tiettyjä selkeitä sääntöjä tai rajoitteita. Suomen perustuslaissa määritelty uskonnonvapaus myös mahdollistaa tämän vapaa-ajattelun helpommin kuin aikaisemmin. Uskonnonvapauslaki astui voimaan vuonna 1923 eli vielä hieman alle 100 vuotta sitten.

Varsinainen New age liike syntyi 1970-luvulla, ns. hippi aikaan ja on siten hyvin nuori elämänkatsomuksellinen suuntaus. Hipit korostivat rakkautta ja rauhaa, joten tämä oli otollista aikaa tälle liikkeelle kehittyä ja kasvaa. New age – liikettä ei ole mitenkään selkeästi määritelty, siihen ei tarvitse erikseen liittyä, eikä sillä ole selkeää johtajaa, joten sitä ei voi määritellä uskonnoksi, vaan se yhdistelee erilaisia oppeja oman mielen mukaan. Liikkeelle on kuitenkin olemassa jotakin suuntaviivoja kuten karmanlaki, uudestisyntyminen yms. Tämä ns. uushenkisyys –  liike nosti hyvin nopeasti suosiotaan ja on näin 2020-luvulla noussut hyvin merkittäväksi ajatussuuntaukseksi suomessa. Suosiota selitetään usein juuri se vapaus, jonka tämä suuntaus suo kannattajilleen. Oma henkinen kehitys on kuitenkin aihe, johon ei tarvitse sotkea minkäänlaisia henkimaailman ulottuvuuksia. Eli kun joku on kiinnostunut henkisestä kasvusta niin häntä ei välttämättä kiinnosta enkelit, henkioppaat tmv. näkymätön maailma. Joten älä heti ota nokkiisi, jos jossakin henkisen kasvun keskustelupalstalla joku suhtautuu hyvin kriittisesti keskusteluusi henkimaailmasta, ilkeily on tietysti asia erikseen.

 


Suomalaisen kansanperinne sukupuuton partaalla

Tuossa alussa mainitsin olevani harrastelija folkloristi eli olen kansanperinteen tutkija. Jo hyvin pienenä olin kiinnostunut suomaisista myyteistä ja kummitustarinoista sekä muistan vielä hämärästi oman mielikuvituskaverini eli ”Toffe kotitontun”. Tosin en ole enää varma oliko kyse oikeasta luonnonhengestä vai keksitystä kaverista, mutta kun mietin häntä, niin näen hänet aika selkeäsi; tumman ruskea pitkä parta ja tukka, smaragdin vihreät HOHTAVAT silmät, punainen hiippalakki, tumman vihreä takki, tumman ruskeat housut, rusehtava iho ja harmaan villasaappaat, pituudeltaan noin keittiön pöydän korkuinen. Näen hänessä hyvin klassisia kansantarinoiden piirteitä kotitontuista, mutta erityisenä piirteenä ovat hänen silmänsä. Muistan joskus puhuneeni hänestä koulukavereilleni, nimi on Toffe, mutta muuta en hänestä juuri tiedä, koska hän ei puhunut, vilahteli vaan huoneen nurkissa.

Monesti mietin, että luonnonhenget ovat monelle henkiselle ihmiselle aihe, josta ei ole kokemuksia, mutta hyvin kiinnostavaa kuultavaa. Kun kerron tai piirrän kuvia luonnonhengistä niin ne aiheuttavat aina ihastelua. Kai sitä monen aikuisen sisällä on se pieni lapsi, joka herää aina unestaan kuin näkee keijun, kääpiön tai tontun ja herättää muistoja sellaisesta lapsen maailmasta, jossa kaikki oli niin uutta ja sisälsi ripauksen taikapölyä ja uskoa ihmeisiin.

Monelle ovat totta kummitukset, mutta kun puhun siitä, että on olemassa myös tonttuja ja keijuja, minua pidetään täysin hörähtäneenä. Kummitus on paljon helpompi mieltää, koska se on ollut joskus ihminen, jonka kuka tahansa on voinut nähdä ja koskettaa. Luonnonhenget tuntuvat olevan sellainen harvinainen onnekas kohtaaminen, joka koskettaa vain osaa psyykkisiä kykyjä omaavista ihmisistä.

 

Henkinen Evoluutioteoria

Teorioin usein siitä, että suomalaiset ovat niin vieraantuneet luonnosta, etteivät he enää näe henkimaailman entiteettejä. Minusta 2 edellistä sukupolvea ovat sellaisia, että he eivät ole enää kasvaneen kotitonttutarinoiden keskellä, oma isoäitini komensi minua lopettamaan lukemasta kansanperinnekirjoja kuin olin lapsi ja nyt reilu kuukausi sitten kuulin, että samainen mummo näkee kummituksia joskus, mietinkin nyt, että yrittikö hän suojelle minua lapsena joltakin, joltakin sellaiselta, jota ei voi hallita tai rationaalinen mieli ymmärtää.

Yksi selittävä tekijä kansanperinnetarinoiden ja - myyttien loppumiselle on 1920-1940 luvuilla alkanut teollistuminen ja yhteiskunnallinen murrosvaihe. Sotien jälkeen meillä oli paljon sotakorvauksia maksettavana, kaupungit kasvoivat, kun nälkäinen kansa haki töitä kaupungeista. Tuli Kansaneläkelaitos ja monta muuta laitosta, joilla turvattiin ihmisten elämä ja koulutus, itsenäisyyden saanutta kansaa piti sivistää. Se tarkoitti sitä, ettei ollut olemassa mitään mitä ei voinut järjellä selittää, Raamatun opetukset tekevät tässä tietysti poikkeuksen. Lääketaito, rokotteet, sairaala- ja terveyskeskusjärjestelmä alkoi kehittyä, eikä ollut enää niin paljon tarvetta kylälääkäreille. Maataloudesta tuli tehokkaampaa, kun tuli koneita tekemään raskaampia töitä ja maatalouden ohelle tuli muutakin työtä, jolla elättää perhettä. Ihmiset eivät olleet enää niin riippuvaisia luonnonantimista ja sääilmiöiden lukemisesta yms. ja se lukutaito alkoi ruostua, siten monet kansanparannustaidot, enteiden lukutaito ja keskusteluyhteys henkimaailmaan alkoi heiketä ja unohtua.

Tämä ns. uusi aika on vahvistunut minun aikanani, ja minä olen taas psyykkisesti enemmän auki kuin 1-2 edellistä sukupolvea ja omat lapseni ja monet tuttavien lapset ovat myös melkein aukinaisempiakin kuin minä. Eli ns. ”rationaalinen ihmiskunnan kehitys” vetää nyt vähän takapakkia, ja hyvä niin.

Onneksi on olemassa monia seuroja, liittoja ja koulutuksia, jotka ylläpitävät monia kansanperinnetaitoja esim. Kalevalaisten naisten liitto, suomen kansanparantaseura ry yms. Olen myös huomannut, että viimeisen 5 vuoden aikana on kirjoitettu paljon kirjoja suomalisesta kansanperinteestä, näiden kirjoittajina on mm. Marjut Hjelt, Eero Ojanen ja Martti Haavio. Itse taas teen työkseni matkailuohjelmapalveluita ja monet palveluni saavatkin inspiraatiota vanhoista suomalaisista kansanperinteistä ja onkin hyvä, että myös monet kollegani järjestävät tällaisia ohjelmia, koska se tieto katoaa, jos sitä ei vaali, se on vain plussaa, jos siitä palkankin saa. 😊 Omalta osaltani siis yritän kantaa korteni kekoon ettei suomalainen kansanperinne kuole sukupuuttoon.

 

Lopuksi

Näin tämä sukupolvien kehitys menee; kehitytään psyykkisesti ja henkisesti ensin hurjasti toiseen suuntaan ja sitten taas palataan takaisin, ehkä nyt ollaan taas palaamassa moniin samoihin ajatusmalleihin, joita hylkäsimme n. 100 vuotta sitten. Kun katsomme ihmisen 2 miljoonaa vuotta kestänyttä evoluutiota, niin se 100 vuotta siinä on vain pieni kärpäsen paska sillä aikajanalla, jota ihmisen historiaksi kutsutaan. Joten, onko se 100 vuoden harha-askel henkisessä kasvussa sitten niin haitaksi, kun katsoo kokonaiskuvaa? 😁

Oli taas hyvin syväluotaavaa pohdintaa. Ja taas kerran tähänkin aiheeseen törmäsin tänä aamuna yhdessä keskustelussa. Olin tätä aihetta jo miettinyt muutaman päivän, mutta tämän aamuinen ratkaisi asian, kiitos siitä taas oppaille kun ohjaatte näissä blogiaiheissa.

💓 Jos joku hyötyi kirjoituksestani, niin kirjoitukseni tuotti tulosta ja se täytti tehtävänsä.💓

Ja kuten aina, rankentava keskustelu on suotavaa, riitely ei.

Tervetuloa toistenkin lukemaan blogiani. Uusi blogipostaus ilmentyy 1-2 kertaa viikossa. Parhaiten pysyt ajan tasalla postausteni suhteen liittymällä blogin lukijaksi. Julkaisen blogini myös omilla facebook- sivuillani facebook@susuwellbeing. Olisin kiitollinen palautteesta, voit jättää sitä tänne Blogin kommenttikenttään tai Facebookkiin. Kaikki palveluni ja yhteistietoni löydät kotisivuiltani www.susuwellbeing.fi.

Terv. Susu 💓


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

 Henkinen sumutus – Huijareita henkisissä piireissä

Noin pari kuukautta sitten ystäväni joutui törkeän huijauksen kohteeksi ja tällä tilanteella oli erittäin vakavat psyykkiset seuraukset. Tajusin heti kuunnellessani ystäväni kertomusta, että kyseessä on ammattimainen energiahoitaja huijari, jonka tekniikka perustuu uhrin pelotteluun ja pelon avulla rahastamiseen ja hallintaan. Onneksi sain ystäväni tajuamaan, että häntä on huijattu ja estin siten ystävääni tekemästä itselleen mitään peruuttamatonta… Henkisiä piirejä vuosia seuranneena aina välillä törmää huijareihin, jotka käyttävät ”ota rahat ja juokse ” -tekniikkaa, mutta tämä tapaus oli omaa luokkaansa järjestelmällisyytensä ja pitkälle mietityn tyylinsä vuoksi.   Lähdinkin tutkimaan kyseisen huijarin toimintaa ja laitoin moneen facebook- ryhmään, että etsin huijausten uhreja blogikirjoitusta varten. Viikon aikana sain n. 30 yhteydenottoa josta 24 oli saman huijarin uhria. Sain kanteluita myös useammasta muusta epäilyttävästä toimijasta alalla.  Olen kiitollinen kaikille, jotka kom

Irti päästämisen ja anteeksiannon metodi

Kirjoitan tähän ns. maalikon valoonsatto ohjeistuksen. Jos tiedät, että kodissasi on häiritseviä tai apua tarvitsevia vainajahenkiä, niin voit käyttää tätä maneeria heidän ohjaamiseen valoon. Jos tämä ei toimi, niin pyydä paikalle ammattimeedio auttamaan valoonsaattotyössä.  ”Valossa kaikki on anteeksi annettu. Minä annan sinulle anteeksi sen minkä voin. Älä pelkää sillä valossa ei ole mitään pelättävää. Päästä irti kaikesta mikä ei ole sinulle tarpeellista. Valossa on kaikki mitä tarvitset. Olet vapaa menemään. Päästä irti vihasta, surusta, pelosta ja katkeruudesta. Valonmaailmassa nämä ovat tarpeettomia. Valossa kaikki tämä ikävä puhdistetaan sinusta pois ja jäljelle jää vain rakkautta, anteeksiantoa ja turvaa. Päästä irti myös kaipuusta, kaikki on hyvin. Me jälkeen jäävät pärjäämme hyvin, elävien vuoksi sinun ei tarvitse jäädä pimeyteen. Jos näet valoa, mene rohkeasti sitä kohti. Pyydän Arkkienkeli Azraelin johdattamaan sinua valoon, kotiin. Edeltäsi menneet läheisesi

Hyvä Paha Henkilauta

Voiko ouija-lautaa käyttää kuva vaan vai avaako se portaalin pimeille voimille? Kuinka sitä käytetään? Mitä jos se ei toimikkaan ja koko juttu onkin vain pelkkä vitsi? Kaverini kertoi, että hänen sukulaisensa kuoli heti pian laudan käyttämisen jälkeen, voiko niin käydä minulle? Voiko laudan kanssa pitää vähän hauskaa? Mitäs jos saan tietää oman kuolinpäiväni? Jos jotakin tapahtuu niin kestääkö mieleni sen? Nämä ovat kysymyksiä, pelkoja ja kokemuksia, joita pyöriin spiritismilaudan ympärillä. Aika ajoin yksi ja sama keskustelun aihe nousee keskustelupalstoilla esiin – ”Onko sinulla kokemusta henkilaudasta?”. Sitä kun kysyy, niin kommentteja alkaa sadella kymmeniä enimmäkseen sitä vastaan ja toinen osapuoli taas sanoo, ettei mitään tapahtunut. Mutta kukaan ei juuri koskaan mainitse valolautaa tai enkelilautaa tai ylipäätään hyviä kokemuksia laudan käytöstä. No minä voin vastata kysymykseen "Kyllä, minulla on kokemusta laudan käytöstä ja siitä on tullut minulle hyvin mieluisa työ