Siirry pääsisältöön

Kirja-arvostelu; Noitakirja – Nykynoidat ja noitien historiaa, kirj. Heikki Saure ja Kuparikettu


Äänikirjat ovat nyt muotia ja itsekin innostuin lataamaan ensimmäisen äppini. Pitempiaikaisen harkinnan jälkeen päädyin storytelliin sen laajan valikoiman vuoksi. Siinä kun täyttelin tietoja, niin palvelu kysyi suosikki teemoja ja sieltä löytyi erikseen; ”henkinen kasvu” - teema, oho… Kun tietojen täyttö oli valmis ja äppi ladattu niin aloin tutustua sisältöön ja ensimmäisenä eteeni tuli uusi Noitakirja, äänikirjana. Olin jo ajatellut, että luen sen joskus, mutta kun se olikin äänikirjana, niin se saikin kunnian olla ensimmäinen äänikirjani. Lisäksi tämä kirjoitus saa kunnian olla ensimmäinen kirja-arvostelu blogissani, katsotaan tuleeko niitä joskus lisää. 😊  Kirjalla oli pituutta n. 10 h ja se olikin minun kuunteluvauhdilla (normaalinopeus) kuunneltu jo 2,5 päivässä, maanantaina siis aloitin ja keskiviikkona kuuntelin loppuun. Kirja oli hyvin mukaansatempaava, joten puutarhanhoito ja kotityöt menivät sitä kuunnellessa mukavasti. Totesin samalla, että minun käytössäni tuo 20 h kevyt versio on ihan turha, joten muutin sen heti siihen rajattoman kuuntelun versioon. 😅

 


Noituus kiinnostaa

Miksi siis noituutta käsittelevä kirja? Kirja sanoo samaa mitä olen itsekin havainnut, noitia on nyt enemmän kuin ennen. Aivan kuten oma henkinen kasvu kiinnostaa enemmän ihmisiä, enkeleihin uskoo tutkimusten mukaan 40% suomalaisista jne. niin ei ole mikään yllätys, että noituus tekee taas uutta tulemista. Uskonnonvapaus takaa meille mahdollisuuden valita miten me uskomme ja puheet ilmastonmuutoksesta yms. on herättäneet ihmiset taas hakemaan viisautta, rauhaa ja puhtautta luonnosta ja sen antimista.

Henkilökohtaisella tasolla noituus on kiinnostanut minua aina, joten tämä oli minulle selkeä valinta.

 

Noitien historiaa laajasti

Itse olen innokas historian tutkija ja lukija. Kirjassa oli perehdytty noitien historiaan, niin laajasti, että sain uuttakin tietoa aiheesta. Jokin aika sitten yritin hakea tietoa netistä noitavainoista suomessa ja se olikin yllättävän haasteellista, sillä toisten lähteitten mukaan suomassa ei juuri tuomittu ketään ja toisten lähteiden mukaan täälläkin noitia tuomittiin, siinä missä muuallakin, joten informaatio oli aika sekavaa, tuntui että tämä synkkä vaihe historiassa mieluiten painettiin piiloon villasella. Noitavainoja käsitteleviä kirjoja on kyllä löytyy, jos vaan jaksaa lukea, mutta niissä tuntuu olevan se ongelma, että juuri se suomea käsittelevä osio on puutteellinen, moni kirja käsitteleekin ruotsin noitavainoja, koska sen vallan alla ollaan silloin oltu. Tämän kirjan perusteella sain aika hyvän ja luotettavan oloisen kuvan siitä, kuinka täällä ja lähivaltioissa asiat ovat oikeasti olleet.

Luolamaalauksia käsittelevä osio oli mielenkiintoinen, sillä kirjassa kerrottiin kuvista, jossa on ihmisen ja eläimen sekoituksia, eli eläinhybridi-ihmisiä. Näiden luolamaalausten uskotaankin tarkoittavan shamanistista maailmankuvaa ja kuvien kertovan siitä millaisilla henkisillä matkoilla shamaanit kävivät jo silloin. Huvittavaa sillä, minäkin olen nähnyt vain kuvia, jossa on tikku-ukkoja ja hirviä. Voisi sanoa, että tämä tieto herätti mielenkiintoni luomamaalauksiin aivan uudella tavalla.

Kansanperinnettä – kummituksia, tonttuja ja yms. oli käsitelty myös ihanan laajasti. Ehkä niin laajastikin, että välillä unohdin, että mitä kirjaa minä kuuntelinkaan… 😊 Mutta sitten taas, kun kuunteli pidemmälle, niin kirjassa kiteytytettiin miten tämä kaikki liittyy noituuteen. Itsekin luonnonhenkien kanssa keskustelleena minusta on aina hauska kuulla, kun heitä tuodaan esiin. Ja Itsekin meediona oli hauskaa kuunnella miten monet kirjassa kerrotut kansanperinteen sanonnat ja ilmiöt pystyn allekirjoittamaan oman kokemukseni pohjalta. Pidin myös erityisesti osiosta missä Kuparikettu kertoi omia kokemuksiaan siitä, kun hän oli auttanut vainajahenkiä valoon. Itsekin olen tätä tehnyt ja minusta näitä kokemuksia pitäisikin jakaa laajemminkin asiasta kiinnostuneiden ja tätä asiaa tehneiden kesken.

 

Muutakin hyvää, joka ansaitsee kiitosta

Olen seurannut kupariketun youtube- kanavaa jo useamman vuoden ja jonkin verran hänestä jo tiedänkin. Pidinkin paljon hänen elämänkerrallisesta osiostaan ja pystyin samaistumaa joihinkin kohtiin, koska itsekin olen ollut koulukiusattu, taiteellinen, yksinäinen ja se porukan hylkiö. Sillä on ollut vaikutusta siihen mitä olen tänä päivänä, koettelemukset vahvistaa!

Somevaikuttajana Kuparikettu kertoo nimensä taustoista, somen vaaroista ja siitä miten noitanimi suojelee häntä. Esiinnyn itsekin somessa ja kirjoitan blogissani useista mielipiteitä jakavista aiheista, jäinkin siis pohtimaan pitäisikö minunkin piiloutua nimimerkin taakse vai tuoko enemmän luottamusta se, että esiintyy omilla kasvoillaan ja nimellään, kun tänä päivänä ns. feikkiprofiilit herättävät ihmisissä myös ärsytystä ja epäilyjä. Ehkä se onkin siinä, että se noita sana tuntuu olevan monelle se punainen viitta…

Kirja sisältää myös useita viittauksia muihin kirjoihin, joten ne, jotka ovat aiheesta enemmänkin kiinnostuneita, niin löytävät helposti lisälukemista.

 

Jos on hyvää niin on pahaakin

Koska tämä arvostelu ei ole maksettu mainos, niin pitää sitä vähän kritiikkiäkin antaa, jos tätä nyt voi varsinaisesti kritiikiksi sanoa.

Koska tämä kirja käsittelee aika pitkälti suomalaista noituutta, niin olin aika yllättynyt, ettei kirjassa ollut oikeastaan juuri puhetta saamelaisista noidista, jotka kuitenkin ovat osa meidän kulttuuriamme vielä tänä päivänäkin, vaikkakin hyvin katoamisen vaarassa oleva noituuden laji. Shamanismista oli kyllä jonkin verran puhetta, joka itsessään on hyvin laaja käsite, sillä sitä on monen muotoista.

Myös magian lajeja olisi voinut ehkä vähän avata laajemmin. Itse tiedän ennestään vähän kasvimagista ja värimagista, mutta niille, jolle aihe ei ole tuttu, niin osio jäi vajaaksi.

Itse pidin osiosta 3 noitaa pohjanmaalta, jossa äänen sai 3 noitayrittäjää. Ja koska kupariketun youtube- kanavasta ja ketun klaanista puhutaan useamman kerran, niin joku voi ottaa nokkiinsa siitä, kun kirja sisältää tällaista mainontaa. Minua se ei haittaa ollenkaan koska tämä kuuluu erittäin hyvin aiheeseen, mutta kaikki ei ajattele näin.

Ja pahasta puheenollen niin mustaa magiaa käsiteltiin myös vain muutamalla lauseella. Koska kirjan tarkoitus on oikaista pelkoja ja ennakko-olettamuksia noituudesta, niin tätä aihetta olisi voinut käydä vähän paremminkin läpi. Olen kuullut monia urbaanilegendoja saatanapalvontaan rinnastettavasta mustasta magiasta, joten jäi edelleenkin mietityttämään, onko nämä hurjat kertomukset totta ja kuinka yleistä tämän harjoittaminen on. Luulen etteivät mustan magian harjoittajat pidä paljoa ääntä itsestään, joten ehkä tästä aiheesta olisi ollut vaikea mitään kirjoittaakaan.

 

Minäkin olen tavallaan noita

Kun kirjassa lueteltiin noidan ominaisuuksia, niin mieheni sattui kuuntelemaan, sillä hetkellä myös ja naurahti; ”Ihan niin kuin sun ominaisuuksiasi luettelis.” Niinhän se on. Omaan monia feministin ja luonnonsuojelijan ominaisuuksia, sen lisäksi että olen näkijä, tarot - tulkitsija ja meedio sekä erittäin auktoriteetti vastainen tyyppi. 😆 . Nuorempana kokeilin myös loitsuja ja erityisesti kynttilä-värimagiaa, mutta se ei oikeastaan jäänyt elämääni. Nykyäänkin manifestoin, työskentelen vähän kristallien kanssa, tervehdin saunan haltijaa ja suoritan monia muitakin rituaaleja ja rutiineja, joista ei tule aina ajatelleeksi, että loitsin tässä juuri nyt. Edelleenkin rakastan kynttilöitä ja nykyään myös sisustan tietyillä väreillä. Tietyillä väreillä vedän tiettyä energiaa luokseni, eli se on yksi esimerkki iloa tuovasta hyödyllisestä magiasta. Ja kun aloitan ja lopetan meedioistunnon tai meditaation niin poltan suitsukkeita puhdistaakseni ja suojatakseni tilannetta. Monen näistä asioista tapahtuvat tiedostamatta, itse ymmärrän yhteyden, kun pysähdy asioita miettimään tai luen historiaa. Monella harraskristityllä meneekin rusinapulla väärään kurkkuun, kun heille kertoo mm. mistä meidän monet joulu- ja saunaperinteet ovat peräisin ja mitä ne tarkoittavat.

Noita nimitystä, en kuitenkaan itsestäni käytä, mutta jos joku minua sillä nimellä kutsuu niin en loukkaannukaan, sillä otan sen ennemmin kehuna, koska tiedän mitä se sana oikeasti tarkoittaa. Kirjassa sanottiin hyvin se, että noita on noita, vaikka hänet riisuttaisiin kaikesta ulkoisesta. Kirja herätti kyllä ajattelemaan, että pitäisikö minun ylpeästi sanoa olevani noita, vaikka sitten sellainen seminoita.

En palvo noitien jumalia, kuulu coveniin, käytä luutaa tai taikasauvaa enkä kirjoita loitsuja, mutta työskentelen erilaisten energioiden kanssa, käytän kortteja, shamaanirumpua, äänimaljaa ja heiluria, puhun hengille, näen tulevaisuuteen ja käytän arkimagiaa. Koska noidalle ei taida olla olemassa selkeää määritelmää, niin kukaan ei voi sanoa olenko noita vai ei, noita asuukin jokaisen itseään noidaksi kutsuvan sisällä. Anna siis noita naisen elää, hänen oman näköistään elämää!💖

 

Noitien kunnianpalautus

Kuten kirjassa pariinkin kertaan sanotaan, niin sen tehtävä on palauttaa kunnioitus noituutta kohtaan ja sen se mielestäni tekee. Kirja avaa hyvin sen tosia asian, että aikanaan ja erityisesti meillä suomessa noidat olivat parantajia, tietäjiä ja hyväntekijöitä, mitä heistä suurin osa on vielä tänä päivänäkin.

Tässä vaiheessa onkin hyvä sanoa KIITOS kirjan tekijöille. Kupariketulle siitä, että hän on toiminut ja toimii edelleen tienraivaajana meille muille somevaikuttajille ja ansaitsee hatunnostoni, kiitos, että rohkeasti tuot esiin sitä, että jokainen saa olla rohkeasti sellainen kuin on ja saa uskoa siihen mihin haluaa. Kiitokset myös Heikille siitä, että otit tämän kirjan aiheeksesi, kiitos avomielisyydestäsi, kokemuksesi kirjan kirjoittamisesta näkyy kirjan laadussa.

 

4/5 Tähdestä

Jos arvostelu pitää antaa niin, niin anna 4 tähteä viidestä. Kirja oli kiinnostava, mukaansa tempaava, kun sitä oli vaikea keskeyttää ja oli kiire taas päästä jatkamaan sen kuuntelua. Tylsää kappaletta ei tässä kirjassa ainakaan minun mielestäni ollut. Kirja herätti minulla ainakin monia ajatuksia ja se oli varmasti tämän kirjan tarkoitus. Yksi tähti tulee miinusta siitä, ettei tätä magian pimeää puolta ja magian muotoja käsitelty niin paljon kuin olisin toivonut.⭐⭐⭐⭐

 

Lopuksi

💓 Jos joku hyötyi kirjoituksestani, niin kirjoitukseni tuotti tulosta ja se täytti tehtävänsä.💓

Ja kuten aina, rankentava keskustelu on suotavaa, riitely ei.

Tervetuloa toistenkin lukemaan blogiani. Uusi blogipostaus ilmentyy 1-2 kertaa viikossa. Viimeviikolla ei tullu postausta kun en vaan ehtinyt.  Parhaiten pysyt ajan tasalla postausteni suhteen liittymällä blogin lukijaksi. Julkaisen blogini myös omilla facebook- sivuillani facebook@susuwellbeing.

Olisin kiitollinen palautteesta, voit jättää sitä tänne Blogin kommenttikenttään tai Facebookkiin. Erityisesti toivoisin palautetta tällaisesta kirja-arvostelu tyylisstä blogipostauksesta.

Kaikki palveluni ja yhteistietoni löydät kotisivuiltani https://susuwellbeing.fi/fi_FI/henkiset-tuotteet

Terv. Susu 💓

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

 Henkinen sumutus – Huijareita henkisissä piireissä

Noin pari kuukautta sitten ystäväni joutui törkeän huijauksen kohteeksi ja tällä tilanteella oli erittäin vakavat psyykkiset seuraukset. Tajusin heti kuunnellessani ystäväni kertomusta, että kyseessä on ammattimainen energiahoitaja huijari, jonka tekniikka perustuu uhrin pelotteluun ja pelon avulla rahastamiseen ja hallintaan. Onneksi sain ystäväni tajuamaan, että häntä on huijattu ja estin siten ystävääni tekemästä itselleen mitään peruuttamatonta… Henkisiä piirejä vuosia seuranneena aina välillä törmää huijareihin, jotka käyttävät ”ota rahat ja juokse ” -tekniikkaa, mutta tämä tapaus oli omaa luokkaansa järjestelmällisyytensä ja pitkälle mietityn tyylinsä vuoksi.   Lähdinkin tutkimaan kyseisen huijarin toimintaa ja laitoin moneen facebook- ryhmään, että etsin huijausten uhreja blogikirjoitusta varten. Viikon aikana sain n. 30 yhteydenottoa josta 24 oli saman huijarin uhria. Sain kanteluita myös useammasta muusta epäilyttävästä toimijasta alalla.  Olen kiitollinen kaikille, jotka kom

Irti päästämisen ja anteeksiannon metodi

Kirjoitan tähän ns. maalikon valoonsatto ohjeistuksen. Jos tiedät, että kodissasi on häiritseviä tai apua tarvitsevia vainajahenkiä, niin voit käyttää tätä maneeria heidän ohjaamiseen valoon. Jos tämä ei toimi, niin pyydä paikalle ammattimeedio auttamaan valoonsaattotyössä.  ”Valossa kaikki on anteeksi annettu. Minä annan sinulle anteeksi sen minkä voin. Älä pelkää sillä valossa ei ole mitään pelättävää. Päästä irti kaikesta mikä ei ole sinulle tarpeellista. Valossa on kaikki mitä tarvitset. Olet vapaa menemään. Päästä irti vihasta, surusta, pelosta ja katkeruudesta. Valonmaailmassa nämä ovat tarpeettomia. Valossa kaikki tämä ikävä puhdistetaan sinusta pois ja jäljelle jää vain rakkautta, anteeksiantoa ja turvaa. Päästä irti myös kaipuusta, kaikki on hyvin. Me jälkeen jäävät pärjäämme hyvin, elävien vuoksi sinun ei tarvitse jäädä pimeyteen. Jos näet valoa, mene rohkeasti sitä kohti. Pyydän Arkkienkeli Azraelin johdattamaan sinua valoon, kotiin. Edeltäsi menneet läheisesi

Hyvä Paha Henkilauta

Voiko ouija-lautaa käyttää kuva vaan vai avaako se portaalin pimeille voimille? Kuinka sitä käytetään? Mitä jos se ei toimikkaan ja koko juttu onkin vain pelkkä vitsi? Kaverini kertoi, että hänen sukulaisensa kuoli heti pian laudan käyttämisen jälkeen, voiko niin käydä minulle? Voiko laudan kanssa pitää vähän hauskaa? Mitäs jos saan tietää oman kuolinpäiväni? Jos jotakin tapahtuu niin kestääkö mieleni sen? Nämä ovat kysymyksiä, pelkoja ja kokemuksia, joita pyöriin spiritismilaudan ympärillä. Aika ajoin yksi ja sama keskustelun aihe nousee keskustelupalstoilla esiin – ”Onko sinulla kokemusta henkilaudasta?”. Sitä kun kysyy, niin kommentteja alkaa sadella kymmeniä enimmäkseen sitä vastaan ja toinen osapuoli taas sanoo, ettei mitään tapahtunut. Mutta kukaan ei juuri koskaan mainitse valolautaa tai enkelilautaa tai ylipäätään hyviä kokemuksia laudan käytöstä. No minä voin vastata kysymykseen "Kyllä, minulla on kokemusta laudan käytöstä ja siitä on tullut minulle hyvin mieluisa työ