Mikä on Kekri ja mikä on sen perintö tälle ja seuraaville sukupolville?
Itse olen rakastanu Halloweenia siitä asti, kun kuulin siitä ensimmäisen kerran peruskoulun 3 luokan englannin tunnilla. Siinä oli jotakin upeaa, että vainajia ja kauhua juhlitaan karnevaalimaisesti eikä yliluonnollisenpelolle anneta sijaa. Olin lukiossa tai sen jälkeisessä ammattikoulussa, kun ensimmäisen kerran kuulin sanan Kekri, ja olin hämmentynyt, että miksi meille ei ole säilynyt mitään tapoja tästä juhlasta.
Toki on meillä Pyhäinpäivä tai Pyhäinmiestenpäivä. Se on seesteinen muistojuhla, jolloin käydään kirkossa ja viedään kynttilöitä haudalle, mutta sekin tuli korvaamaan meidän omaa Kekri- juhlaamme. Kristinuskolle oli ominaista sulautua meidän muinaiseen uskoomme, eli jos oli joku juhlapäivä, niin laitettiin siihen joku kirkollinen vastaavanlainen juhlapäivä ja vastaavasti monille muinaisille pyhille paikoille rakennettiin kirkko, jos se oli maantieteellisesti ja rakennusteknillisesti mahdollista.
Muutamat vuodet on kiistelty siitä mihin kohtaan Halloween juhla sijoitetaan suomessa ja on myös kiistelty siitä, pitäisikö sitä nimeä edes käyttää vai pitäisikö Kekrin nimi ja tavat ottaa takaisin käyttöön. Kekrin tarkkaan päivämäärää ei ole tiedossa, mutta Halloweenia juhlitaan jenkeissä aina lokakuun viimeisenä päivänä, joten sitä päivämäärää suositellaan käytettäväksi myös meillä Suomessa. Halloween on saanut myös kritiikkiä, siitä että se on hyvin materialistinen juhla ja toisten mielestä se on sopimaton juhla, koska vainajia ei pidä kunnioittaa sillä tavalla. Halusitte tai ette, niin näyttää siltä, että tämä juhla on auttamatta osa nykyistä juhlakulttuuriamme. 😊
Perheessämme on tapana juhlia vuosittain Halloweenia ja usein olemme pitäneet ihan juhliakin ystäväpiirille, mutta tämä epidemia aika on haitannut harrastuksia viime aikoina. Ja mitä siihen krääsään tulee, niin ostan sellaista krääsää minkä voin säilyttää, myös tuleviin vuosiin ja osa meidän perhe juhlaamme on tehdä omia koristeita, jossa lapset saavat olla mukana. Joten vuodesta toiseen se krääsä lisääntyy, ja se sen ”komeammaksi” talo muuttuu Halloweenin aikaan. 😊 Lasteni mielestä Halloween onkin vuoden paras juhla, eli joulu- tai synttärilahjat ei ole niin tärkeitä sen rinnalla, että saa pukeutua ja pitää hauskaa kauhulla.
Minusta pienten jekkujen tekeminen ja oman talon koristeleminen kauhukartanoksi tuo sitä piristystä pitkään ja pimeään syksyyn mitä me suomalaiset tarvitsemme. Itse olen myös sitä mieltä, että kauhulla vitsailu vähentää pelkoa pelottavia asioita kohti. Voin sanoa, että nykypäivän lapset eivät enää juuri pelkään vampyyrejä ja zombeja vaan ne nähdään hauskoina värikkäinä hahmoina karkkirasioissa ja tv - ohjelmissa. Myös kun palautamme mieliimme sen ajatuksen, että muinainen Kekri- juhla oli ennen kaikkea vainajien juhla, missä uskottiin vainajien tulevan vierailulle erityisesti silloin. Vainajia ei pelätty, vaan heitä pidettiin edelleen perheenjäseninä, joille lämmitettiin sauna ja tarjottiin ruokaa.
Siinä missä kristinuskoon uskoo, että vainajat nousevat vasta viimeisenä päivänä haudasta, muinaiset suomalaiset elivät vainajien kanssa joka päivä, erityisesti juhlapyhinä. Itse kun työskentelen vainajien kanssa, niin ajattelin ottaa vainajien muistelun osaksi näiden juhlapyhien juhlintaan uudella tavalla. Tänä viikonloppuna ajattelin laittaa saunan päälle sekä laittaa lauteille jotain hyvää syötävää ja juotavaa (jos ei vainajille kelpaa syödään itse). Lisäksi sytyttää kynttilän, myös niille vainajille, jotka ovat eksyneet pimeään ja toivoa, että he löytäisivät valon ja rauhan.
Minusta on myös hyvä, että viikon päästä juhlittava pyhäinpäivä on se harras juhla, jolloin hiljennytään ja sytytetään kynttilä vainajien haudalle. Kaivetaan valokuva-albumi ja näytetään lapsille, että tässä on taatavainaa ja tässä on mummuvainaa. Ja tavoista riippuen, syödään taas hyvin tai sitten ruualle ei anneta mitään sen suurempaa merkitystä. Onhan kyse sadonkorjuun juhlasta, joten juhlapöydässä saa nyt olla enemmän kasviksia, viljaa ja lihaa kuin tavallisesti. 😊
Joten minusta Kekrin tärkein perintö tälle ja seuraaville sukupolville on se, ettei yliluonnollisessa niin paljoa pelättävää ole.
Lopuksi
Kiitos kun luit blogiani. Nyt viime postauksen jälkeen meni rikki 17000 lukukertaa, joten kiitos siitä kaikille teille, jotka olette lukeneet tekstejäni viimeisen puolen vuoden aikana. 😊
💓 Jos joku hyötyi kirjoituksestani, niin kirjoitukseni tuotti tulosta ja se täytti tehtävänsä.💓
Tervetuloa toistenkin lukemaan blogiani. Uusi blogipostaus ilmentyy yleensä 1 kerran viikossa. Parhaiten pysyt ajan tasalla postausteni suhteen liittymällä blogin lukijaksi. Julkaisen blogini myös omilla facebook- sivuillani facebook@susuwellbeing. Olisin kiitollinen palautteesta, voit jättää sitä tänne Blogin kommenttikenttään tai Facebookkiin.
Kaikki palveluni ja yhteistietoni löydät kotisivuiltani www.susuwellbeing.fi.
Jos et ole vielä tutustunut youtube-kanavaani niin tästä linkistä pääset katsomaan tulkintojani ym. videoitani, tervetuloa seuraamaan minua sinnekin. 😊 https://www.youtube.com/channel/UCCJ5mXQl1CXpdlF0VZKcgk
Terv. Susu 💓
Kommentit
Lähetä kommentti