- Kun sinun tulkintaasi tulee ahdistunut asiakas, miten sinun pitäisi auttaa?
Kun puhumme vastuullisesta valotyöstä, niin usein sanotaan, että akuutista ahdistuksesta tai mielenterveydellisistä haasteista kärsivän asiakkaan oikea paikka on jossain muualla, kuin tarot-tulkitsijan pakeilla.
Kylmäävä fakta on kuitenkin se, että mielenterveyspalveluiden jonot ovat niin pitkät, että asiakas joutuu jonottamaan kuukausia ja jopa vuosia, ja palveluidenpiiriin pääsemisenkin ehtona on se, että täytyy olla todella huonossa kunnossa, että pääsee edes jonoon.
Valitettavasti esim. Erään tuttavani piti yrittää itse%%rhaa 2 kertaa, ennen kuin hänelle edes sovittiin ensimmäinen tapaaminen mielenterveystoimistoon. Ikävä kyllä, 3 yrityskerralla hän onnistui...
Tämä pistää miettimään valotyönammattiani uudesta näkökulmasta. Koska tiedän mielenterveyspalveluiden hurjan kuormittuneisuuden, niin onko parempi, että annan oman osani asiakkaan mielenterveyden hyväksi vai annan ammattilaisten hoitaa asian… sitten joskus….
No tulkitsijana on toisaalta helppo kieltäytyä mieleltään järkkyneen asiakkaan palvelimesta ja sanoa vain, että; ” Hakeudu ammattiavun piiriin. Näkemiin…” eli asiakas jätetään ns. ilmaan.
Mielenterveys alan ammattilainen en ole, enkä sellaisena itseeni myykään, mutta olen kuitenkin ihminen, jolla on korvat ja äänihuulet, joka on tehnyt työsopimuksen henkimaailman kanssa, eli työni on auttaa sieluja, oli niillä lihaa tai ei.
Eikö siis valotyöntekijän vastuulla ole nimenomaan tuoda valoa kärsivän ihmisen elämään, oman osaamisen puitteissa. Voisin siis tarjota kuuntelevan korvan, hymyn, mielipiteeni, lempeät sanat ja joskus myös halauksen ja kämmenen olkapäälle.
En siis useinkaan voi ratkaista asiakkaan ongelmia, mutta voin kanavoida hänelle lohduttavaa viestiä henkimaailmasta ja antaa vahvistavaa energiahoitoa.
Ongelmia voi tietysti tulla harhaisten ihmisten kanssa. Mitä jos sanoo jotain väärin? Asiakas ei ymmärrä kokemuksiaan tai tuntemuksiin, tai alkaa hallusinoida päihdepäissään.
Jos asiakkaan tilanne menee vain huonompaan suuntaan, niin pitäisikö asiakassuhde katkaista saman tein ja jättää hänet oman onnensa nojaa.
Tätä miettiessäni muistan äitini sanat vuosien takaa; ” Susanna, et voi auttaa kaikkia.”
On siis hyvä tiedostaa mitä voi tehdä ja mitä ei. Mutta ehkä tarvitaan enemmän kuitenkin sitä rohkeutta yrittää, yrittää ensin, edes jotenkin. Ja sitten hakea apua, jos tilanne vaatii apua.
Kun kohtaat ensimmäistä kertaa uuden asiakkaan, et voi tietää mikä asiakkaan tilanne on, jos suorilta käsin kieltäydyt auttamasta, kun pieni keskustelutuokiokin jo auttaisi, enemmän kuin osaat ensinnä odottaakaan. Joten onko pieni yritys keltään pois, jos vaikutus on suuri?
Kun oma tietämys ja osaaminen ei riitä
Tietenkin silloin haetaan apua muualta. Konsultoi rohkeasti ihmisiä ja etsi tietoa netistä. Kun olet saanut jonkinlaisen vastauksen, niin ohjaa asiakas eteenpäin. Mutta tässäkin muista se, että älä jätä apua tarvitsevaa ihmistä ilmaan kellumaan, vaan anna jotain konkreettista.
esim. mieli ry;n 24h päivystävä kriisipuhelin tarjoaa neuvoa kriiseissä ja haasteellisissa elämänvaiheissa. Voit antaa, vaikka nettiosoitteen ja kriisipuhelinnumeron ja rohkaista asiakasta ottamaan yhteyttä. Tuskin siitä soitosta haittaa on, mutta siitä voi olla, ettei kukaan anna korvaansa hätääkärsivälle.
https://mieli.fi/tukea-ja-apua/
MIELI Kriisipuhelin 09 2525 0111
Lisäksi tulee mieleen myös erilaiset paikalliset yhdistykset ja seurakunnat, jotka tarjoavat vapaaehtoistyönä erilaisia tukipalveluita.
Koska itse en ole ollut päihde- tai mielenterveyspuolen asiakas, niin minulle ei ole kauheasti tietoa, että mihinkä oikeasti pitäisi hakeutua ja onko olemassa jotain ns. kevyempiä matalankynnyksen paikkoja ennen varsinaista psykiatrin vastaanottoa tai suljettua osastoa. Tähän asiaan liittyen toivonkin kommentteihin, asiaan tuntevien neuvoja kaikkien lukijoideni tueksi ja avuksi. Kiitos siitä jo etukäteen.
Lopuksi
Jokaisen mieli voi järkkyä. Elämäntilanteet ovat myös erilaisia, tilanteet voivat olla vakavia tai ei niin vakavia. Kyseessä voi olla diagnosoitu sairaus tai vain menetyksestä johtunut akuutti suru. Erilaissa elämäntilanteissa voi siis olla erilaiset ratkaisut.
Pitää muistaa myös, että monet mielenterveyshaasteet ovat usein tabu. Neuvoa löytyy, kun uskaltaa tutkia ja oppia lisää. Olemalla kiinnostunut, oppii ymmärtämään ja toimimaan jatkossa paremmin.
Älä siis lukijani syyllistä itseäsi, jos olet ohjannut jonkun suorilta käsin eteenpäin, niin se oli varmasti oikea ratkaisu siinä kohtaa. Kirjoitukseni tavoite oli herättää miettimään, mikä on oikeasti asiakkaan kannalta se paras vaihtoehto.
Ymmärrän myös, että voit olla itse kiireinen ja väsynyt,
joten toisten ongelmat kuormittavat silloin erittäin paljon, joten on hyvin
ymmärrettävää, että haluaa haasteellisesta asiakkaasta nopeasti eroon. Joten, jotta
valosi voi tavoittaa muut, niin pidä ennen kaikkea huoli itsestäsi. 💗
Kiitos Lukemisesta 💖💖
💓 Jos joku hyötyi kirjoituksestani, niin kirjoitukseni tuotti tulosta ja se täytti tehtävänsä.💓
Tervetuloa toistenkin lukemaan blogiani. Parhaiten saat tiedon uudesta postauksestani liittymällä blogin lukijaksi. Julkaisen blogini myös omilla facebook- sivuillani facebook@seuraavalkoistapeuraa.
Kaikki palveluni ja yhteistietoni löydät kotisivuiltani https://seuraavalkoistapeuraa.johku.com/#
Youtube: valkoinen peura: https://www.youtube.com/channel/UCCJ5mXQl1CXpdlF0VZKcgkg
Instagram: seuraavalkoistapeuraa.
Tiktok: @seuraavalkoistapeuraa.
Terv. Susu 💓
www.kasvava.org
VastaaPoistaKasvava on Katja Lembergin kehittämä kokonaisvaltainen malli masentuneen ja työuupuneen elämän hallintaan. Prosessia hallitsee ihminen itse.